Gravid kvinde får lov at dø: - Hun er ikke nogen kuvøse

16x9
Arkivfoto. Foto: Scanpix

I tre uger har irske læger holdt liv i en klinisk død kvinde mod familiens ønsker.

I tre uger har irske læger holdt liv i en klinisk død kvinde mod familiens ønsker. Nu har en dommer afgjort, at de nu kan få lov til at sige endeligt farvel til hende. Det skriver det irske medie independent.ie.

Kvinden, der var i 20'erne, var gravid i 18. uge med sit tredje barn. Men efter en ulykke blev hun erklæret hjernedød 3. december. Men da et foster juridisk set er et menneske i Irland, ville lægerne holde liv i kvindens krop for ikke at tage livet af det ufødte barn.

- At fortsætte den nuværende behandling af moderen ville fratage hende hendes værdighed i døden og udsætte hendes far, partner og hendes små børn for utænkelig lidelse i et nytteløst forsøg, som kun blev sat i værk på grund af de lægelige eksperters frygt for potentielle retslige konsekvenser, lyder det i rettens afgørelse.

Retten roste kvindens far og faderen til hendes børn for deres mod og styrke i sagen, hvor de ikke alene havde mistet deres elskede, men også var tvunget til at vidne i retten.

I løbet af sagen er det kommet frem, at barnet umuligt ville overleve, hvorfor hverken familiens eller fosterets advokat vil anke afgørelsen.

Eksperter har kaldt sagen grotesk, og selv den katolske ærkebiskop i Dublin Diarmuid Martin mener, at kvinden skal have lov til at dø.

- Ifølge den katolske lære og generel lægeetik er der ingen pligt til at bruge ekstraordinære metoder til at bevare et liv. Det gælder både moderen og barnet. Kvinden er ikke blot en kuvøse, siger han.

Irland har den strengeste abortlovgivning i Europa. Her er abort kun lovligt, hvis moderens liv er i fare.