Udland

Eva Ravnbøl: Pavens liv i fare

I Rom taler man om at pavens liv kan være i fare. Det er på grund af den store oprydning, han har sat i gang i den katolske kirke. Det vurderer TV 2s korrespondent i Italien, Eva Ravnbøl.

- Almindelige italienere er utroligt glade for ham, men mange mener simpelthen at han kan bringe sig selv i fare, fordi nogle bliver så stødte eller forargede over hans fremfærd mod hemmelighederne i den katolske kirke, siger Eva Ravnbøl.

Pave Frans beskylder kirkens kardinaler og biskopper for at tænke mere på personlig rigdom end på de fattige, sådan som det egentlig var kirkens formål. Paven vil dobbeltlivet til livs. For eksempel er en kardinal i færd med at indrette en lejlighed på flere hundrede kvadratmeter med guld og krystal til sig selv i Vatikanet, og det stemmer meget dårligt overens med budskabet om at man skal samle ind til de fattige, lyder Eva Ravnbøls analyse.

Pave Frans har direkte sagt, at mange overhoveder i den katolske kirke tænker for meget på at tage end at give.  Et af pavens seneste initiativer er et udvalg, der skal granske Vatikanets bank Jordbanken for beskidte penge. En kardinal er under mistanke for i forbindelse med ejendomshandler i Rom at have stukket 60 millioner euro i lommen.

- For fire paver siden, i 1978, var der en pave, der hed Luciani, der også ville rydde op, og han sad der kun en måned, så døde han - efter nogens mening - på mystisk vis, fortæller Eva Ravnbøl.

Men det er ikke kun den katolske kirke selv, han har lagt sig ud med. Frans frygter tilsyneladende intet. Han er også mål for Islamisk Stat, men har frabedt sig livvagter. Han synes simpelthen at kirken skal være tæt på folk og åben, og at den tid, hvor folk i Rom går rundt og spørger: ”Hvad foregår der inde bag de tykke mure i Vatikanet?” bør være forbi.