Udland

EU-flertal anerkender Palæstina - "i princippet"

Et stort flertal i EU-Parlamentet har onsdag vedtaget en resolution, der anerkender en palæstinensisk stat "i princippet".

Resolutionen må ses som et kompromis mellem parlamentarikerne, der ikke kunne enes om en øjeblikkelig anerkendelse af staten Palæstina.

 - EU-Parlamentet støtter i princippet anerkendelsen af palæstinensisk statsskab og to-statsløsningen, og parlamentet tror, at disse to skal gå hånd i hånd med udviklingen i fredsforhandlingerne, som bør fremmes, lyder det i resolutionen.

 Socialdemokrater, venstrefløjen og de grønne medlemmer af EU-Parlamentet havde egentlig fremsat et forslag om en symbolsk afstemning, der skulle opfordre EU's 28 medlemslande til uden forbehold at anerkende Palæstina som stat.

 Men det ville andre grupperinger i parlamentet ikke gå med til.

 De mener i stedet, at anerkendelsen af en palæstinensisk stat kun bør gennemføres i forbindelse med en forhandlet aftale med Israel. Derfor endte det med et kompromis.

 - Der er ingen øjeblikkelig uforbeholden anerkendelse (af statsskab), siger centrum-højrelederen Manfred Weber.

Den danske EU-parlamentariker Margrete Auken (SF) tøver imidlertid ikke med at kalde resolutionen for historisk.

 - Det er et historisk fremskridt. Jeg er stolt over at være en del af et progressivt Europa, der bekymrer sig om fred og sikkerhed for Israel og Palæstina, siger hun i en udtalelse.

 Adskillige europæiske parlamenter har allerede opfordret deres regeringer til at anerkende Palæstina som stat.

Det gælder eksempelvis Frankrig, Storbritannien, Spanien, Irland og Portugal. Alle steder er der tale om symbolske afstemninger.

 Kun i Sverige har regeringen i efteråret taget skridtet fuldt ud og anerkendt staten Palæstina.