Udland

Malala holdt rørende tale: Tak far, for at lade mig flyve

I en alder af 17 år holdt pakistanske Malala Yousafzai onsdag sit livs tale, da hun som den yngste nogensinde modtog Nobels fredspris.  

- Jeg vil takke mine forældre for deres ubetingede kærlighed. Tak til min far, fordi du ikke stækkede mine vinger, men lod mig flyve.

Sådan sagde Malala Yousafzai henvendt til sine forældre, der naturligvis var til stede under ceremonien på Oslo Rådhus. Malala Yousafzai modtog prisen sammen med indiske Kailash Satyarthi.

Overlevede angreb af Taliban

Yousafzai blev i oktober 2012 angrebet af Taliban-krigere, da hun sad i en skolebus på vej hjem fra skole. Angrebet på Malala Yousafzai skyldtes hendes offentlige kamp for pakistanske pigers ret til at gå i skole. Hun blev skudt i hovedet, men overlevede. Siden har Yousafzai fortsat med at tale for børns ret til skolegang, hvilket hun også gjorde i sin tale.

- Denne pris er ikke kun til ære for mig. Den er til ære for de glemte børn, der ønsker en uddannelse. Til de bange børn, der ønsker fred. Til børn uden en stemme, der ønsker forandring. Jeg er her for at forsvare deres rettigheder. Det er ikke tid for medlidenhed. Det er tid til at handle, så det bliver sidste gang, at vi ser et barn blive frataget en uddannelse.

Beæret over at dele prisen med Satyarthi

Endelig sendte Malala Yousafzai også varme tanker til sin med-prismodtager:

- Jeg er beæret over at modtage denne pris sammen med Kailash Satyarthi, der har været en mester i arbejdet for børns rettigheder i lang tid. Dobbelt så længe som den tid, jeg har levet.

Fra børnearbejder til skoleelev

Den indiske borgerrettighedsaktivist Kailash Satyarthi har i fire årtier været aktiv i kampen mod børnearbejde. Satyarthi står bag organisationen Bachpan Bachao Andolan (Save the childhood movement), der arbejder med at få børnearbejdere væk fra fabrikkerne og i skole. Også han holdt en følelsesladet tale, hvor han blandt andet beskrev nogle af de unge skæbner, han har mødt igennem årene.

- Jeg nægter at acceptere, at slaveriets lænker nogensinde kan blive stærkere end jagten på frihed, sagde Satyarthi og modtog store klapsalver.

Lad os globalisere medfølelse

Afslutningsvist bad Satyarthi de tilstedeværende til ceremonien om at lægge den ene hånd på hjertet, lukke øjnene og mærke deres indre barn.

- Lyt til det barn. Vær sød at lytte. I dag ser jeg tusindvis af Mahatma Gandhi’er, Nelson Mandela’er, Martin Luther King’er, der kalder på os. Lad os demokratisere viden. Lad os gøre retfærdighed universel. Lad os globalisere medfølelse, lød det fra den nyslåede Nobel-pristager.