Udland

Viggo Mortensen kritiserer USA for at ignorere politiets magtmisbrug

Den danske skuespiller Viggo Mortensen er aktuel med filmen "Far From Men". I weekenden var han i den marokkanske by Marrakech for at præsentere filmen på byens internationale filmfestival.

"Far From Men" foregår i Algeriet i 50'erne. I filmen spiller Viggo Mortensen den fransktalende lærer Daru, der har spanske rødder, men er uden en national identitet. Han får til opgave at eskorterer Mohamed, der er anklaget for at have dræbt sin fætter, gennem de øde Atlasbjerge og overgive ham til de franske myndigheder. Men lige i hælene på de to er Mohameds hævngerrige familie.

Selvom handlingen foregår i 1954 er filmen meget aktuel, forklarer Viggo Mortensen.

- Filmen "Far From Men" kan overføres til situationen i både Palæstina og i Ferguson i USA, siger Viggo Mortensen.

Filmen handler netop om kløften mellem ordensmagten og befolkningen.

- I USA er der store problemer, der ikke kun har at gøre med race, men også med klasseforskelle og manglende sikkerhedsforanstaltninger, hvad befolkningen angår, og manglende overblik fra statens side, som har vendt det blinde øje til, lyder kritikken fra Viggo Mortensen.

Han påpeger at problemet i høj grad er eskaleret de sidste 13 år efter terrorangrebet den 11. september, hvor den amerikanske krig mod terror har fået så stor betydning.

Efter Viggo Mortensen havde præsenteret filmen på filmfestivalen i Marrakech, blev den dansk-amerikanske skuespiller kaldt på scenen for at modtage hæder for sine talenter inden for skuespil, musik og fotografering.  

"Far From Men" er en filmatisering af novellen "Loin des Hommes" skrevet af den franske filosof og forfatter Albert Camus. Der er endnu ikke sat dato på, hvornår filmen får premiere i Danmark.