Svensk statsminister efter historisk afstemning: Ansvarsløs opførsel

Den svenske statsminister Stefan Löfven udskriver nyvalg, efter regeringen er kommet i mindretal, da der onsdag skulle stemmes om en ny finanslov.

Det nye valg blev meddelt på et pressemøde mindre end en time efter, at det indvandrerkritiske Sverigedemokraterne fældede regeringen, og Stefan Löfven havde svært ved at skjule sin vrede.

- Jeg har hele tiden taget ansvar, og det vil jeg fortsætte med at gøre. Jeg forestiller mig ikke stiltiende at acceptere det, som nu sker på højresiden.

 - Det er en ansvarsløs opførsel fra de fem partier, sagde statsministeren.

Også undervisningsminister Gustav Fridolin fra Miljöpartiet rasede mod Sverigedemokraterne.

- Vi går til valg, fordi vi ikke kan lade Sverigedemokraterne diktere vilkårene for svensk politik.

- Det bliver et valg mellem os som vil samarbejde, og dem der ikke vil, sagde Gustav Fridolin

Skulle det blive en sejr til Stefan Löfven, vil dagens afstemning stadig være gældende, og det er altså de borgerliges finanslov, der vil være gældende for svenskerne i 2015. Den midlertidige partileder Mattias Karlsson fra Sverigedemokraterna mener, at Stefan Löfven kunne have undgået valget.

- Det eneste krav, vi har stillet til Stefan Löfven, er, at de ikke skal gennemføre en ekstrem indvandringspolitik, siger Mattias Karlsson til expressen.se.

Til SVT forklarer han, at det næste valg kommer til at handle om indvandring. 

- Sverigedemokraterna vil, at valget bliver en folkeafstemning om indvandring, sagde han og tilføjede, at indvandring især slider hårdt på Sverige. 

Annie Lööf fra Centerpartiet siger til SVT, at det har været en mærkelig og historisk dag.

- Vi har taget ansvar ved at fremlægge et godt budget og stemme for det, siger hun, og tilføjer at bolden nu ligger på Stefan Löfvens banehalvdel.

Det blev det indvandrerkritiske Sverigedemokraterna, der fældede regeringen, da de nægtede at stemme for regeringens finanslov, hvis ikke regeringen acceptere Sverigedemokraternas linje i udlændingepolitikken.

Trods Löfvens forsøg på forhandlinger med de fire borgerlige partier har Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet og Kristdemokraterna ikke rykket sig, og de borgerlige svenske partiers finanslovforslag blev vedtaget med 182 stemmer mod 153, og Sverige skal nu endnu engang til valg.