Udland

Svensk regering i mindretal: Statsminister udskriver valg

Opdateret 16.50: Statsministeren oplyser på et pressemøde, at der udskrives valg 29. december, og at valget holdes 22. marts.

Den svenske regering får ikke sin finanslov stemt gennem i det svenske parlament Riksdagen. Det stod klart kort efter klokken 16, da Sverigedemokraterne sikrede et flertal for de borgerliges forslag.

Det var skæbnedag for den kun to måneder gamle svenske regering, som onsdag formiddag forsøgte at sikre sin fortsatte overlevelse under en debat om finansloven i Riksdagen.

Udsigterne for regeringen er meget dystre ifølge den 57-årige regeringschef, Stefan Lofven, der før afstemningen kun så to muligheder, hvis finansloven blev nedstemt. 

- Der er forskellige alternativer. Vi kan eksempelvis udskrive valg. Man kan også træde tilbage, sagde Löfven til svenske medier før debatten.

Ingen partier har hidtil villet samarbejde med Sverigedemokraterna, som blev den helt store vinder ved valget i september.

Men det indvandrerkritiske parti har pludselig bragt sig i centrum med dets beslutning om at stille mindretalsregeringen deres ultimatum. 

Enten skulle regeringen acceptere Sverigedemokraternas linje i udlændingepolitikken, eller også ville partiet i stedet den borgerlige Alliansens forslag.

Trods Löfvens forsøg på forhandlinger med de fire borgerlige partier har Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet og Kristdemokraterna ikke rykket sig, og de borgerlige svenske partiers finanslovforslag er vedtaget med 182 stemmer mod 153. Sverigedemokraterna stemmer sammen med de borgerlige.

Der er pressemøde 16.30.