Dramaet i svensk politik: Største krise siden 30’erne

Der er dømt højdramatik og regeringskrise i svensk politik.

Årsagen er, at de borgerlige partier fastholder, at de vil stemme for deres eget forslag til et statsbudget for næste år – og da det højreorienterede parti Sverigedemokraterne gjorde klart tirsdag, at de vil stemme imod regeringens finanslovsforslag, er der flertal imod regeringen.

Hvis den socialdemokratiske statsminister Stefan Löfven ikke kan finde en nødløsning i 11. time, kan det ende med, at den kun to måneder gamle rød-grønne regering må gå af.

Löfven har forsøgt at appellere til de borgerlige for at finde et kompromis, men hvis de ikke vil samarbejde, kan han ende med at blive en af de kortest siddende regeringsledere i svensk historie.  

Med fra Stockholm onsdag morgen var TV 2 NEWS-reporter Ole Vestergaard. Han fortæller, at situationen fortsat er fastlåst forud for nye forhandlinger mellem de politiske partier klokken 9.00 onsdag morgen. En situation, der kandiderer til at være den største regeringskrise siden 1930'erne.

- Han (Stefan Löfven,red) kan godt regere videre på en blå finanslov, men det har han sagt, at han ikke vil, og så står der ikke ret meget andet tilbage end at gå af eller udskrive et nyvalg, lyder det.

Hør hele Ole Vestergaards statusopdatering om situationen i klippet ovenfor.  

OVERBLIK

Hverken blå eller rød blok har flertal i det svenske parlament, Riksdagen, så Sverigedemokraterne er tungen på vægtskålen.

Socialdemokraterna og Miljöpartiet danner sammen en mindretalsregering.

Regeringen har også støtte fra Vänsterpartiet, og i alt har rød blok 43,8 procent af stemmerne.

Den blå blok - der går under navnet "Alliansen" - består af Moderaterne, Centerpartiet, Folkpartiet og Kristdemokraterne.

De har sammen 39,3 procent af stemmerne.

Sverigedemokraterna er det tredjestørste parti i Riksdagen.

Med sine 13 procent af stemmerne står partiet i en gunstig position, fordi det kan give begge blokke et flertal.