62 dage gammel svensk regering kæmper for overlevelse

Statsminister Löfvens rødgrønne regering slås for sin overlevelse i Riksdagen efter ultimatum fra højreparti.
Det er skæbnedag for den kun to måneder gamle svenske regering, som onsdag formiddag forsøger at sikre sin fortsatte overlevelse under en debat om finansloven i Riksdagen.
Statsminister Stefan Löfvens rødgrønne mindretalsregering er hårdt presset i forbindelse med forhandlingerne om statsbudgettet.
Gruppelederen i det socialdemokratiske regeringsparti, Tomas Eneroth, siger, at partiet under debatten vil beslutte, om regeringens budgetforslag skal sendes tilbage til finansudvalget.
- Vi har ikke indtil videre fået signaler fra de borgerlige om, at de vil bryde blokpolitikken, siger Eneroth.
Udsigterne for regeringen er meget dystre ifølge den 57-årige regeringschef.
- Der er forskellige alternativer. Vi kan eksempelvis udskrive valg. Man kan også træde tilbage, siger Löfven til svenske medier før debatten.
I dag klokken 16 følger en afstemning, der kan afgøre, om regeringen falder.
Ingen partier har hidtil villet samarbejde med Sverigedemokraterna, som blev den helt store vinder ved valget i september.
Men det indvandrerkritiske parti har pludselig bragt sig i centrum med dets beslutning om at stille mindretalsregeringen et ultimatum:
Enten accepterer regeringen Sverigedemokraternas linje i udlændingepolitikken, eller også støtter partiet i stedet den borgerlige Alliansens forslag.
Trods Löfvens forsøg på forhandlinger med de fire borgerlige partier har Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet og Kristdemokraterna ikke rykket sig.
Med kun 137 mandater - eller 158 med Vänsterpartiet - er den rødgrønne regering afhængig af støtte fra mindst et af de borgerlige alliancepartier for at have flertal i Riksdagen, og det er den situation, som Sverigedemokraterna har udnyttet.