Udland

62 dage gammel svensk regering kæmper for overlevelse

Statsminister Löfvens rødgrønne regering slås for sin overlevelse i Riksdagen efter ultimatum fra højreparti.

Det er skæbnedag for den kun to måneder gamle svenske regering, som onsdag formiddag forsøger at sikre sin fortsatte overlevelse under en debat om finansloven i Riksdagen.

Statsminister Stefan Löfvens rødgrønne mindretalsregering er hårdt presset i forbindelse med forhandlingerne om statsbudgettet.

Gruppelederen i det socialdemokratiske regeringsparti, Tomas Eneroth, siger, at partiet under debatten vil beslutte, om regeringens budgetforslag skal sendes tilbage til finansudvalget.

- Vi har ikke indtil videre fået signaler fra de borgerlige om, at de vil bryde blokpolitikken, siger Eneroth.

Udsigterne for regeringen er meget dystre ifølge den 57-årige regeringschef.

- Der er forskellige alternativer. Vi kan eksempelvis udskrive valg. Man kan også træde tilbage, siger Löfven til svenske medier før debatten.

I dag klokken 16 følger en afstemning, der kan afgøre, om regeringen falder.

Ingen partier har hidtil villet samarbejde med Sverigedemokraterna, som blev den helt store vinder ved valget i september.

Men det indvandrerkritiske parti har pludselig bragt sig i centrum med dets beslutning om at stille mindretalsregeringen et ultimatum:

Enten accepterer regeringen Sverigedemokraternas linje i udlændingepolitikken, eller også støtter partiet i stedet den borgerlige Alliansens forslag.

Trods Löfvens forsøg på forhandlinger med de fire borgerlige partier har Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet og Kristdemokraterna ikke rykket sig.

Med kun 137 mandater - eller 158 med Vänsterpartiet - er den rødgrønne regering afhængig af støtte fra mindst et af de borgerlige alliancepartier for at have flertal i Riksdagen, og det er den situation, som Sverigedemokraterna har udnyttet.

OVERBLIK

Hverken blå eller rød blok har flertal i det svenske parlament, Riksdagen, så Sverigedemokraterne er tungen på vægtskålen.

Socialdemokraterna og Miljöpartiet danner sammen en mindretalsregering.

Regeringen har også støtte fra Vänsterpartiet, og i alt har rød blok 43,8 procent af stemmerne.

Den blå blok - der går under navnet "Alliansen" - består af Moderaterne, Centerpartiet, Folkpartiet og Kristdemokraterne.

De har sammen 39,3 procent af stemmerne.

Sverigedemokraterna er det tredjestørste parti i Riksdagen.

Med sine 13 procent af stemmerne står partiet i en gunstig position, fordi det kan give begge blokke et flertal.