SD: Vi vil fælde den svenske regering

Det indvandrerkritiske parti Sverigesdemokraterne vil ikke stemme for den socialdemokratiske regerings finanslov. Det kan tvinge statsminister Stefan Löfvens til at udskrive valg – blot nogle få måneder efter han satte sig på statsministerposten.

- Det er jo et kæmpenederlag for ham. Han har kun siddet som statsminister i ganske få måneder, siger TV2’s udsendte medarbejder Ole Vestergaard fra Stockholm.

Sverigesdemokraterne har netop oplyst på et pressemøde, at de stemmer for oppositionens finansforslag. Dermed kommer den socialdemokratiske regering i mindretal, når afstemningen finder sted i Rigsdagen i morgen.

Socialdemokraterne havde håbet på, at Sverigesdemokraterne ville undlade et stemme – men de vil stemme med oppositionen.

- Sverigesdemokraterne har forsøgt at komme med ideer og forslag, der kunne gøre finansloven sĂĄ spiselig, at de kunne stemme for Socialdemokraternes finanslovsforslag.  Men de er blevet afvist af socialdemokraterne, fortæller Ole Vestergaard.

Det er indvandringspolitikken, der afgør, hvordan vi stemmer, sagde en talsmand for Sverigesdemokraterne på dagens pressemøde:

- Sverigesdemokraterne vil forsøge at fælde enhver regering og ethvert budgetforslag, som arbejder for at øge indvandringen, sagde talsmanden Mattías Karlsson.

Sverigesdemokraterne - kort fortalt:

Det indvandrerkritiske parti Sverigesdemokraterne er grundlagt i 1988.

Partiet fik sit store gennembrud ved Rigsdagsvalget tidligere i ĂĄr, hvor partiet fik 12,9 procent af stemmerne og 49 mandater i den svenske Rigsdag.

Det var en stor fremgang i forhold til sidste Rigsdagsvalg i 2010, hvor partiet fik 5,7 procent af stemmerne og 20 mandater.

Efter det seneste valg sidder Sverigesdemokraterne på de afgørende mandater i Rigsdagen. Socialdemokraterne og venstrefløjen har 158 mandater, den borgerlige blok har 142 mandater – og dermed er Sverigesdemokraternes 49 mandater tungen på vægtskålen.

Begge blokke i svensk politik har dog afvist at samarbejde med det indvandrerkritiske parti, som de andre partier betragter som radikalt højreorienteret og racistisk.

Siden 2005 har partiets leder været Jimmie Åkesson.