Udland

Hun slap væk fra Utøya: Breivik fortjener en ny chance

Den 22. juli 2011 var den norske politiker og eksminister Hadia Tajik (Arbeiderpartiet) på Utøya. Hun forlod øen, kort inden Anders Behring Breivik ankom og startede den massakre, der kostede 69 personer livet.

Men selvom den i dag 31-årige Tajik mistede mange venner og partifæller på den skæbnesvangre dag, kommer hun lørdag med en opsigtsvækkende melding om massemorderen til den norske avis Aftenposten.

- Jeg hader ham. Men i princippet mener jeg, at alle fortjener en ny chance, også Anders Behring Breivik. Det handler om menneskesyn og håb. Et håb om at alle kriminelle er bedre mennesker efter afsoning end før, siger Hadia Tajik.

I dag er hun formand for retsudvalget i det norske Storting, og for nyligt besøgte hun fængslet, hvor Breivik afsoner sin forvaringsdom.

Hun fortæller til den norske avis, at det var vigtigt for landet at stille ham for retten, og at hele retsprocessen blev en slags "national renselse" i den svære tid efter angrebet.

Politikeren ved ikke, om Breivik nogensinde bliver lukket ud af fængslet, men hun vil ikke udelukke, at det kan ske engang i fremtiden.

- Og hypotetisk set kan det være en af dem, som var på Utøya, som er justitsminister den dag, det sker, siger Hadia Tajik.

Hadia Tajik var været medlem af Stortinget siden 2009. I 2012 blev hun udnævnt til kulturminister i Jens Stoltenbergs regering som den hidtil yngste minister i Norge og den første muslim.

Anders Breiviks angreb på Utøya og regeringsbygningen i Oslo den 22. juli 2011 kostede sammenlagt 77 mennesker livet. Han blev i 2012 idømt den maksimale straf på 21 års forvaring, hvoraf han skal afsone mindst de ti.