Udland

Hva' fanden har Danmark gang i?

Omverdenen undrer sig dybt over Danmarks forhold til terrorgruppen IS. På det sociale medie Twitter vrimler det med opdateringer, hvor folk ikke kan forstå den måde, som vi danskere tackler problemet med IS på.

Senest er det faldet mange for brystet, at danske mænd, der er taget til Syrien for at kæmpe for terrorgruppen IS, samtidig har kunnet hæve kontanthjælp eller få dagpenge udbetalt. En historie BT skrev om i går.

Ved at samle oplysninger fra forskellige myndigheder er Politiets Efterretningstjeneste, PET, kommet frem til, at 28 personer har været i Syrien og kæmpe for IS, mens de hævede dagpenge eller kontanthjælp. Ifølge tal fra Justitsministeriet har kommuner og a-kasser i samarbejde vurderet 20 af sagerne og er kommet frem til, at 15 af de pågældende personer skal betale pengene tilbage.

Men selvom de fleste af de uberettigede udbetalte penge nu er tilbagebetalt, så trækker historien overskrifter i mange udenlandske aviser. Under overskriften "Danmark giver fordele til borgere der kæmper med IS" skriver den indonesiske avis Klikpositif om de 28 danskere, der i to år har fået arbejdsløshedsunderstøttelse, mens de kæmpede for IS i Syrien. Det konstateres også i artiklen, at Danmark er det land i verden, der, bortset fra Belgien, har det største antal IS-krigere i forhold til indbyggertal. Endelig rundes artiklen af med, at det nævnes, at Danmark har et af verdens mest generøse dagpengesystemer, hvor man dagligt kan modtage op til 1,6 millioner indonesiske rupiahs (785 kroner).

Også græske, tyrkiske og britiske medier skriver i dag om de danske jihadister på dagpenge.

Psykologhjælp til hjemvendte IS-krigere

Selvom det nu er fem måneder siden, at danske medier begyndte at skrive om et rehabiliteringsprojekt i Aarhus for hjemvendte IS-krigere, så bliver den historie stadig kommenteret og delt på Twitter.

Projektet i Aarhus, hvor de hjemvendte IS-krigere og deres familier tilbydes terapi og psykologhjælp, har vakt både harme og forundring rundt omkring i verden. Den britiske avis The Guardian sendte således en reporter til Aarhus for at prøve at forstå, hvad vi danskere har gang i.

Også den amerikanske tv-station ABC News prøver at blive klogere på danskerne. Via Skype blev den danske politikommissær Allan Aarslev fra Aarhus i sidste uge interviewet til den amerikanske tv-station.

Til stor undren for værten Beverley O'Connor, fortalte Allan Aarslev, hvordan politiet arrangerer samtalegrupper for fædre til unge mænd, der er draget til Syrien, og hvordan man er parate med psykologhjælp, mentorordning og uddannelseshjælp, når de vender hjem til Danmark.

En muslimsk besked til det danske folk

Mens mange på Twitter synes danskerne er for blødsødne over for hjemvendte jihadister, så er der også mange, der har fået øjnene op for den specielle danske humor - også når det gælder terrororganisationer som IS.

Et to år gammelt videoklip, hvor maskerede muslimske terrorister pludselig tager nissehuer på og ønsker glædelig jul, bliver flittigt delt på både Facebook og Twitter.

Klippet er produceret af MusliMedia, der er en mediegruppe som instruerer spillefilm og dokumentarer på dansk for at fremme det gode budskab om islam og komme fordomme til livs. På deres Facebookprofil skriver MusliMedia, at det kommer bag på dem, at det to år gamle klip pludselig har fået en renæssance og igen bliver så flittigt delt.

Selv om man i 2012 ikke kendte til terrorgruppen IS, så er der mange der i dag forbinder de terroristlignende mænd i videoklippet med IS, som der det sidste halve år har været så megen fokus på. 

Hvad er IS

* IS er forkortelsen for Islamiske Stat.

* Sunnimuslimske IS var tidligere en del af terrornetværket al-Qaeda i Irak.

* Al-Qaeda har erklæret, at IS ikke er en del af al-Qaeda, der beskylder gruppen for at bruge for meget vold og for at være "frafalden" eller "hedninge".

* IS ledes af Abu Bakr al-Baghdadi.

* Gruppen kæmper for at oprette en sunnimuslimsk stat efter de fundamentalistiske IS-forskrifter i en del af Irak og Syrien.

* IS kæmper også i den syriske borgerkrig.

* Jessica Lewis fra tænketanken Institute for the Study of War i Washington mener, at IS er noget andet end en terrortrussel.

* - Dette er en konventionel militær fjende, som kæmper for en stat, der indebærer ødelæggelsen af Irak og Syrien, som vi kender dem. Det er ikke blot en terrortrussel, siger hun til Reuters.

Kilder: Reuters, AFP, dpa