Udland

Nordkorea: Mød Kim Jung-uns mystiske søster

I Nordkorea er der nu dukket endnu en person op, som man skal holde øje med, hvis man vil følge udviklingen i verdens mest lukkede land.

Det er den nordkoreanske leder Kim Jong-un, der har fået sin søster Kim Yo-jong med i toppen af landets arbejderparti.

Som med en del andre ting i Nordkorea, skal man følge temmelig godt med for at fange nyheden om udnævnelsen.

Den kom godt nok på landets statslige tv, men se selv klippet i toppen af artiklen. Her nævnes søsterens navn og nye titel som det sidste i remsen af titler og deltagere ved Kim Jung-uns besøg i et filmstudie, hvor der produceres nordkoreanske tegnefilm.

Søsterens post i en afdeling af den magtfulde centralkomité i partiet er formentlig med til at konsolidere Kim-familiens greb om magten i landet - og styrke Kim Jung-un.

Og hvem er hun så - den ukendte søster - Kim Yo-jong?

Detaljerne omkring hende er usikre og stammer ofte fra andenhåndskilder.

Så vidt vi ved er hun omkring 27 år gammel - født den 26. september 1987. Andre kilder siger hun er født "omkring 1989".

Et af de få ungdomsbilleder der med rimelig sikkerhed kan fastslås at være Kim Yo-jong.

Hun menes at være yngste barn af Kim Jong-il, og formodes - ligesom Kim Jung-un - at have gået på Liebefeld-Steinholzi Skolen lidt uden for byen Bern i Schweiz.

Hun skal angiveligt have brugt dæknavnet Kim Jong Sun mens hun blev uddannet i Europa.

En af de personer der følger det nordkoreanske styre tæt er Konghan Oh fra den amerikanske tænketank Brookings Institute.

Han fortæller, at Kim Yo-jong flere gange er set uden for Nordkorea. Hun er blandt andet blevet set shoppe i Paris sammen med sin mor i Paris i 2004, og sidenhen i Singapore, hvor hun overværede en koncert med Eric Clapton i 2011.

De første spekulationer om hendes betydning kom frem samme år, da Nordkoreas daværende leder Kim Jong-il døde. På billederne fra bisættelsen står hun direkte bag sin grædende bror - arvtageren til posten som leder af Nordkorea. På det tidspunkt blev der ikke sat navn på hende af de nordkoreanske medier - men hun havde en fremtrædende placering på billederne.

Første gang  Kim Yo-jong blev omtalt i Nordkoreas medier var 9. marts 2014, hvor hun deltog i en afstemning sammen med sin bror. På det tidspunkt blev hun omtalt som højt placeret medlem af Arbejderpartiets centralkomité.

Kim Yo-jong deltager i en afstemning den 9. marts 2014

Nu er Kim Yo-jong er det eneste andet medlem af Kim-familien, som menes at have en officiel rolle i Nordkoreas regering. Tidligere var der også Kim Kyong-hui, der er søster til den afdøde eks-leder Kim Jong-il. Hun havde flere topposter i militæret og i Arbejderpartiet. Men siden hendes mand, Jang Song-thaek, blev henrettet på ordre fra styret sidste år, er hun ikke blevet set offentligt.

Da Kim Jong-un for nylig var væk fra offentlighedens søgelys i seks uger, spekulerede vestlige medier i, om Kim Yo-jong mon varetog nogle af den nordkoreanske leders pligter, men det er ikke bekræftet nogetsteds at hun gjorde det. Rygterne om Kim Jung-uns helbred svirrede - men ifølge styret skyldtes hans fravær, at han havde en cyste i den ene ankel.

Efter Kim Jong-uns tilbagekomst er det dog værd at bemærke, at Kim Yo-jong tilsyneladende er rykket op i hierakiet.

Ifølge Konghan Oh fra tænketanken Brookings Institute er Kim Yo-jong nu helt inde i indercirklen af toprådgivere af Kim Jung-un.