Udland

FN: IS har modtaget over 200 millioner i løsepenge

Terrororganisationer som Islamisk Stat (IS) har gennem gidseltagninger skabt en pengemaskine, fortæller en FN-ekspert ifølge nyhedsbureauet Associated Press.

IS har det seneste år vundet frem i Syrien og Irak, og nu anslås det sig, at islamisterne har modtaget omkring 35-45 millioner dollars i løsepenge i perioden. Det svarer til et beløb mellem 210 og 270 millioner kroner, der er blevet betalt til den islamistiske gruppe i udveksling for gidsler.

FN-eksperten, Yotsna Lalji, fastslår, at gidseltagninger, der sker med henblik på at få udbetalt en løsesum, er tiltagende, og at terrorgrupper som al-Qaeda og relaterede grupper har gjort kidnapninger til den vigtigste indtjeningskilde.

På et møde i FN's Sikkerhedsråds Antiterror-kommité anslog hun således, at over 700 millioner kroner er blevet udbetalt i løsepenge til terrororganisationer i perioden 2004 til 2012.

På den arabiske halvø har al-Qaeda fra 2011 til 2013 modtaget 120 millioner kroner, og i Nordafrika skulle terrororganisationen have modtaget 450 millioner over de seneste fire år.

Yotsna Lalji fortæller, at ekstremistiske afrikanske grupper som Boko Haram i Nigeria og al-Shabab i Somalia ligeledes har modtaget millioner af dollars i løsepenge.

FN vurderer, at selvom medierne fokuserer på de internationale gidsler, så er størstedelen af gidslerne lokale ofre, som er kidnappet i deres eget land.

Alle gidsler bliver dog ikke taget med økonomiske formål. Islamisk Stat har de seneste måneder således frigivet en stribe gruopvækkende videoer, hvor de dræber både lokale og vestlige gidsler.