Udland

Sexanklager: Cosby har valgt en dårlig strategi

Sexanklagerne mod den afro-amerikanske komiker Bill Cosby fortsætter med at vælte frem - og den 77-årige stjerne har med sin tavshed ikke gjort situationen bedre for sig selv.

Det forklarer USA-analytiker Mads Fuglede.

- USA er i gang med en offentlig rettergang, hvor man er i færd med at dømme ham. Også fordi han ikke selv har reageret ved at værdige sagen et ord. Det har vist sig at være en dårlig strategi. Mange vil høre hans egne ord og den tavshed har ikke hjulpet sagen i offentligheden, siger han.

Det betyder, at befolkningen i mindre grad er delt i sagen. Og kun enkelte kritiske stemmer forsøger at tage Cosby i forsvar. Bl.a.den anden afro-amerikanske komiker Whoopi Goldberg.

- Hun har sagt, lad os lige dæmpe os, før vi har rettens ord for, hvad der er sket. Men når man ser på, hvor mange shows, der er blevet aflyst med Bill Cosby, så tyder meget på, at sympatien ikke er med ham, siger Mads Fuglede.

I det hele taget er det en sag, som i høj grad optager USAs befolkning. 

For mange - både sorte og hvide - har komikeren nemlig været en slags faderfigur for landet.

- Det er et amerikansk ikon, som nu står for fald. Han repræsenterer begyndelsen på det USA, som endte med at vælge en farvet mand til præsident i 2008, siger han og henviser til bl.a. "The Cosby Show", der omhandlede en sort familie med "helt amindelige problemer", og som gjorde op med de stereotype måder, hvorpå afro-amerikanere hidtil var blevet portrætteret. 

- Han blev en rollemodel og det betød meget. Han var en af de første, der blev accepteret på begge sider - af både sorte og hvide.

Fælles for voldtægtsanklagerne er, at de er foregået ved, at den Cosby har givet kvinderne en drik med et bedøvende middel. Efterfølgende er kvinderne i en omtåget tilstand blevet voldtaget. I alt syv kvinder er indtil videre stået frem med anklager mod Cosby. Blandt dem den tidligere supermodel Jancie Dickinson.