Udland

Op til 300 svenskere kæmper for Islamisk Stat

 Sveriges sikkerhedspoliti mener, at op imod 300 svenskere er i Syrien og Irak for at kæmpe med Islamisk Stat.

 Säpo, det svenske sikkerhedspoliti, har oplysninger om, at 100 svenske statsborgere er rejst til Syrien og Irak for at kæmpe sammen med den islamisk fundamentalistiske oprørshær Islamisk Stat.

 Men tallet er muligvis langt større. I hvert fald siger Anders Thornberg, der er Säpo-chef, er der også er ubekræftede tilfælde, og regner man dem med, så er tallet oppe på 250 til 300 svenskere på slagmarken i Mellemøsten.

 - Vi har set en stigning i rejserne til Syrien, hvor et antal unge svenske mænd rejser til og får træning i træningslejre. De lærer at blive terrorister, at håndtere sprængstoffer og våben, siger han til svensk radio.

Sverige vil forbyde kamp for IS

 Herhjemme har PET tidligere anslået, at omkring 100 danskere har været eller er i Syrien og Irak for at kæmpe med Islamisk Stat.

 Anders Thornberg siger, at det synes at blive stadig mere populært at rejse til Mellemøsten for at kæmpe med Islamisk Stat. I hvert fald øges antallet af svenskere, der har denne destination.

 - For en uge siden sagde de bekræftede tal, at det var 92 personer, som var rejst til Syrien og Irak for at kæmpe. I går fik jeg en opdatering, og da var tallet 100, siger han.

 Sveriges justitsminister, Morgan Johansson, planlægger at fremsætte et lovforslag, der kriminaliserer deltagelse i træning og kamp for organisationer, som er på FN's terrorliste.

 Forslaget ventes fremsat næste år.

Tyskland: Over 500 kæmper for IS

Tidligere lørdag meddelte den tyske indenrigsminister, Thomas de Maizière, at hundredvis af tyskere har forladt Tyskland for at kæmpe side om side med jihadister fra Islamisk Stat (IS) i Syrien og Irak, og tallet er stigende.

- Vi anslår 550. For blot nogle dage siden, var det 450. Disse unge mennesker blev radikaliseret i Tyskland i deres lokalsamfund, siger ministeren til den tyske tv-kanal Phoenix.

 De fleste af dem, der har sluttet sig til Islamisk Stat, er mænd, men der er også kvinder, der rejser til Syrien og Irak.

 De Maiziere siger samtidig, at de tyske myndigheder holder et vågent øje med nogle af de omkring 230 personer, som bliver betragtet som en potentiel trussel på tysk jord.

 - Vi kan ikke udelukke, og i visse tilfælde er det faktisk muligt, at de er ved at forberede et angreb, siger Thomas de Maizière.