Udland

Video: Lille tysk by snød nazimarch

Wunsiedel er en by med en stor hovedpine.

År efter år samles nynazister fra hele verden - inklusiv Danmark - til en form for pilgrimsfærd i den lille by med knap 10.000 indbyggere ved den tyske grænse til Tjekkiet.

Her lå Adolf Hitlers stedfortræder Rudolf Hess begravet fra 1988 til 2011. Og selv om byen nedlagde Hess' gravsted, valfarter nynazisterne stadig til byen.

Samlede ind til exitprogram

I år forsøgte byen sig med en anden tilgang.  Og pludselig blev nynazisterne del af en velgørenhedsmarch, de nok helst ville være fri for at være en del af.

Den antinazistiske organisation Rechts Gegen Rechts arrangerede nemlig begivenheden 'Nazier mod nazier' i samarbejde med lokale borgere, NGO'er og virksomheder i lørdags .

For hver meter, de knap 200 nynazister gik, donerede borgere og virksomheder i fællesskab 10 euro (ca. 74,5 kroner) til programmet EXIT Deutschland, som skal hjælpe tidligere nynazister ud af bevægelsen.

Så med andre ord donerede nynazisterne altså penge til deres modstandere for hvert skridt, de tog. 

Donerede 10.000 euro

Optogets rute blev flankeret af bannere, som man normalt ser til maratonløb. Med inspirerende slogans opfordrede bannerne nynazisterne til at gå videre.

I sidste ende tilbagelagde de omtrent 1000 meter.  Og derfor endte de overraskede nynazister med at donere i alt 10.000 euro (ca. 74.500 kr) til formålet.

Det blev også dokumenteret i den video, du kan se øverst i artiklen.