Udland

Medie: Dansker blandt IS-bødler i video

Der er muligvis en dansker med i gruppen af jihadister, som i en video, der blev offentliggjort søndag af Islamisk Stat, viser henrettelser af syrere og en amerikansk nødhjælpsarbejder.

Det skriver det franske nyhedsbureau AFP uden at opgive en kilde til oplysningen.

- Blandt de militante, der henretter syriske soldater, er der kendte udenlandske krigere, deriblandt mindst en franskmand og muligvis en brite, en australier og en dansker, skriver AFP.

Fra Politiets Efterretningstjeneste PET lyder det, at PET på nuværende tidspunkt hverken vil be- eller afkræfte oplysningerne om den formodede dansker i videoen. Heller ikke Udenrigsministeriets Borgerservice har kommentarer.

På videoen ser man, hvordan de syriske soldater knæler på jorden foran hver deres maskerede bøddel.

Franske myndigheder har allerede meddelt, at de genkender mindst en fransk statsborger på videoen, som også bekræfter henrettelsen af den amerikanske hjælpearbejder Abdul-Rahman Kassig, som før han konverterede til islam hed Peter Kassig.

En anklagemyndighed i Paris beretter, at "detaljerede beviser bekræfter en franskmands medvirken ved halshugningen af syriske fanger, som ses på en video fra Islamisk Stat søndag."

De franske myndigheder mener at vide, at der er tale om Maxime Hauchard, der konverterede til islam for fem år siden og kommer fra en lille by i Normandiet.

I august blev der åbnet en straffesag mod Hauchard for tilknytning til en terrororganisation.

Hauchard blev interviewet af den franske tv-station BFM i juli, da han talte over Skype fra den syriske by Raqqa, som er en IS-højborg i landet.

Dengang fortalte han, at han var rejst til Syrien via Paris og Istanbul. Han fortalte, at rejsen "var ikke dyr", og han havde ikke taget nogen forholdsregler og forsøgt at skjule sin rejse.

- Det personlige mål for alle her er shahid (at blive martyr, red.). Det en den største belønning, sagde Maxime Hauchard til tv-stationen.

I løbet af mandagen har en britisk far til en lægestuderende først bekræftet siden nægtet, at han kan genkende sin søn på videoen fra Islamisk Stat.

Ahmed Muthana siger, at han ikke har haft kontakt med sin 20-årige søn Nasser Muthana i lang tid.

OVERSIGT: Gidsler dræbt af IS

James Foley, 40 år (USA)

Videooptagelsen af den amerikanske journalist James Foleys henrettelse blev offentliggjort 19. august 2014. Han blev taget til fange i det nordlige Syrien i november 2012.

Steven Sotloff, 31 år (USA) Sotloff var ligeledes amerikansk journalist. Videooptagelsen af hans henrettelse blev offentliggjort 2. september 2014. Proceduren i videoen er den samme som i optagelsen af James Foley. Sotloff blev bortført i Aleppo i Syrien sidste år.

David Haines, 44 år (UK) Videoen af nødhjælpsarbejderen David Haines' henrettelse blev lagt på internettet 13. september 2014. Britiske Haines havde blot været i Syrien i tre dage, da han i 2013 blev kidnappet.

Herve Gourdel, 55 år (Frankrig) Franskmanden Herve Gourdel blev henrettet i Algeriet af gruppen Jund al-Khalifa, som er en militant, algerisk gruppe med tilknytning til IS. Videoen, hvor han bliver halshugget, blev offentliggjort 24. september 2014.

Alan Henning, 47 år (UK) Videoen blev offentliggjort den 3. oktober 2014 og viser angiveligt et medlem af IS halshugge den britiske nødhjælpsarbejder Alan Henning. Han blev kidnappet af militante islamister i december 2013, da han leverede nødhjælpsforsyninger i Syrien.

Peter Kassig, 26 år (USA) Videoen af den amerikanske nødhjælpsarbejder Peter Kassigs henrettelse blev offentliggjort den 16. november 2014. Han blev taget som gidsel i Syrien i 2013.

Haruna Yukawa, 42 år (JAP)

Den japanske sikkerhedsrådgiver var rejst til Syrien Syrien i et forsøg på at ”finde sig selv” efter en række voldsomme begivenheder de senere år. Da han ankom til byen Aleppo, blev han taget til fanget af IS, som den 24. januar 2014 offentliggjorde en video om hans død.

Kenji Goto, 47 år (JAP) Den 31. januar 2015 offentliggjorde IS en video, hvor den japanske journalist Kenji Goto blev halshugget. Goto rejste ind i Syrien den 24. oktober 2014 og blev angiveligt indfanget af IS dagen efter.