Udland

Gidseldrab vækker forargelse: IS viser hvor fordærvede de er

Den britiske premierminister, David Cameron, siger, at han er "forfærdet" over, at jihadister i Islamisk Stat hævder at have henrettet den amerikanske nødhjælpsarbejder Peter Kassig, der var kendt som Abdul-Rahman efter at have konverteret til islam.

- Jeg er forfærdet over det koldblodige drab på Abdul-Rahman Kassig, skriver Cameron på Twitter.

- ISIL (Islamisk Stat) har igen vist, hvor fordærvet gruppen er. Mine tanker går til hans familie, siger han.

Videoen, der angiveligt viser drabet, er ved at blive analyseret af den amerikanske efterretningstjeneste og af det britiske udenrigsministerium.

- Hvis det bekræftes, så er den amerikanske regering forfærdet over det brutale drab på en uskyldig amerikansk nødhjælpsarbejder, siger en talskvinde for Obama-administrationen.

I Paris siger den franske regeringsleder, Manuel Valls, at han fordømmer drabene på Peter Kassig og syriske soldater som "barbariske handlinger", der har forstærket Frankrigs beslutning om at nedkæmpe jihadisterne i Islamisk Stat.

- Vi fordømmer denne nye barbariske handling, siger Valls.

Den britiske regering siger, at den også har iværksat en undersøgelse på baggrund af rapporter om, at et bombeangreb skulle have såret "Jihad John", der er en mand med britisk accent, som har foretaget tidligere henrettelser af to amerikanske journalister og to britiske nødhjælpsarbejdere.

Ekstremisten, som verden kender som en maskeret, hætteklædt mand, blev angiveligt såret ved et amerikansk-ledet bombeangreb sidste uge.

FBI's direktør, James Comey, siger, at man efter al sandsynlighed har identificeret den militante fra IS, men myndighederne tilbageholder navnet.

OVERSIGT: Gidsler dræbt af IS

James Foley, 40 år (USA)

Videooptagelsen af den amerikanske journalist James Foleys henrettelse blev offentliggjort 19. august 2014. Han blev taget til fange i det nordlige Syrien i november 2012.

Steven Sotloff, 31 år (USA) Sotloff var ligeledes amerikansk journalist. Videooptagelsen af hans henrettelse blev offentliggjort 2. september 2014. Proceduren i videoen er den samme som i optagelsen af James Foley. Sotloff blev bortført i Aleppo i Syrien sidste år.

David Haines, 44 år (UK) Videoen af nødhjælpsarbejderen David Haines' henrettelse blev lagt på internettet 13. september 2014. Britiske Haines havde blot været i Syrien i tre dage, da han i 2013 blev kidnappet.

Herve Gourdel, 55 år (Frankrig) Franskmanden Herve Gourdel blev henrettet i Algeriet af gruppen Jund al-Khalifa, som er en militant, algerisk gruppe med tilknytning til IS. Videoen, hvor han bliver halshugget, blev offentliggjort 24. september 2014.

Alan Henning, 47 år (UK) Videoen blev offentliggjort den 3. oktober 2014 og viser angiveligt et medlem af IS halshugge den britiske nødhjælpsarbejder Alan Henning. Han blev kidnappet af militante islamister i december 2013, da han leverede nødhjælpsforsyninger i Syrien.

Peter Kassig, 26 år (USA) Videoen af den amerikanske nødhjælpsarbejder Peter Kassigs henrettelse blev offentliggjort den 16. november 2014. Han blev taget som gidsel i Syrien i 2013.

Haruna Yukawa, 42 år (JAP)

Den japanske sikkerhedsrådgiver var rejst til Syrien Syrien i et forsøg på at ”finde sig selv” efter en række voldsomme begivenheder de senere år. Da han ankom til byen Aleppo, blev han taget til fanget af IS, som den 24. januar 2014 offentliggjorde en video om hans død.

Kenji Goto, 47 år (JAP) Den 31. januar 2015 offentliggjorde IS en video, hvor den japanske journalist Kenji Goto blev halshugget. Goto rejste ind i Syrien den 24. oktober 2014 og blev angiveligt indfanget af IS dagen efter.