Udland

OSCE i Ukraine: 2400 brud på våbenhvile

Våbenhvilen i Ukraine, som Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) overvåger, er så godt som død, siger en repræsentant for organisationen til den østrigske avis Die Presse.

Våbenhvilen blev aftalt i den hviderussiske hovedstad, Minsk, den 5. september efter mange ugers kampe mellem prorussiske oprørere og den ukrainske hær i den østlige del af landet. Man kan nu knapt tale om en våbenhvile længere, siger Ihor Prokoptjuk fra OSCE.

- Siden Minsk-aftalen har vi haft 2400 brud på våbenhvilen fra militante grupper. Over 100 ukrainske soldater og snesevis af civile er dræbt, påpeger han.

Våbenhvilen er dagligt blevet brudt og i endnu højere grad, efter at separatisterne i forrige weekend gennemførte et valg på deres egne betingelser i det østlige Ukraine. De vestlige lande og Ukraine har kaldt valget ugyldigt, mens Rusland har godkendt det.

Dødstallet under konflikten har passeret 4000.

Ukraine og senest Natos øverstkommanderende i Europa, general Philip Breedlove, beskylder Rusland for at sende kampvogne, artilleri og kampstyrker til det østlige Ukraine for at hjælpe oprørerne. Det benægtes af Rusland.

Prokoptjuk hævder, at de ukrainske styrker ikke har brudt våbenhvilen. Kun når de angribes, svarer de igen.