Navy Seal-soldat: Sådan dræbte jeg bin Laden

16x9
Robert O'Neill fortæller nu i detaljer, hvordan han dræbte Osama bin Laden. Foto: Scanpix / TV 2

Den tidligere US Navy Seal-soldat Robert O’Neill fortæller nu i detaljer, hvordan han dræbte al Qaeda-lederen Osama bin Laden.

Den tidligere US Navy Seal-soldat Robert O’Neill fortæller nu i detaljer, hvordan han dræbte al Qaeda-lederen Osama bin Laden. O’Neill var en af del af det navnkundige Seal Team 6, der i 2011 udførte det nøje planlagte angreb på Osama bin Laden i hans hus i den pakistanske by Abbotabad.

Robert O’Neill er blevet upopulær blandt sine tidligere soldaterkammerater, fordi han nu offentligt fortæller om detaljerne i missionen. Han anklages for at gøre det for egen vindings skyld, samtidig med at han angiveligt bryder flere militære kodekser.

Om det afgørende øjeblik i missionen fortæller O’Neill til Fox News:

- Jeg drejede til højre og stående foran mig, med sine hænder på sin kone, var et ansigt jeg havde set tusind gange – Osama bin Laden. Jeg genkendte ham lynhurtigt og så var det bare ”pop, pop, pop”.

På spørgsmålet om, hvor han skød bin Laden, svarer Robert O’Neill:

- I hovedet, tre gange. Han faldt ned på venstre side af sin seng. Der gik cirka et halvt sekund fra jeg genkendte ham, til han lå død på gulvet. Jeg gik ind, så ham og skød ham.

Robert O’Neill fortæller videre, at han stod ved Osama bin Ladens side, da han udåndede.

Er du sikker på, at du var den sidste person, der så Osama bin Laden i live.

- Absolut. 100 procent, svarer O’Neill.

Han afviser, at han har valgt at gå ud med detaljerne omkring drabet for egen vindings skyld. Hans motiv for at stå frem, er ifølge ham selv, at det kan være med til at lindre smerten hos pårørende, der mistede familie eller venner ved angrebene den 11. september 2001.

Uenighed om, hvem der dræbte bin Laden.

Robert O'Neills påstand om, at han dræbte bin Laden modsiger en beretning fra en anden tidligere elitesoldat, Matt Bissonnette, som også deltog i angrebet i Pakistan i 2011. Han har i en bog, der udkom i 2012, givet en anden udlægning af, hvem der skød al Qaeda-lederen i dennes skjulested i en muromkranset ejendom i byen Abbottabad. I Bissonnettes version var det gruppelederen, der affyrede det dræbende skud.