Våbenhvile i Ukraine vakler: "Kun ord på et stykke papir"

"Våbenhvilen er kun ord på et stykke papir".

Sådan siger Natos øverstkommanderende general Philip Breedlove efter rapporter om at russiske soldater har krydset grænsen til det østlige Ukraine de seneste dage.

Nato-generalen bekræfter iagttagelserne.

 Tidligere onsdag sagde Natos øverstkommanderende, general Philip Breedlove, at forsvars-alliancen har observeret kolonner af kampvogne og artilleri og kampstyrker krydse grænsen til Ukraine.

 Observationerne stemmer overens med dem, som Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde, OSCE, har kommunikeret de seneste dage med den undtagelse, at observatørmissionen ikke har udtalt sig om soldaternes nationalitet.  

- Over de seneste to dage har vi set de samme ting, som OSCE rapporterer. Vi har set kolonner af russisk udstyr, primært russiske kampvogne, russisk artilleri, russiske luftforsvarssystemer og russiske kamptropper, der bevæger sig ind i Ukraine, fortæller Breedlove.

Men i det russiske forsvarsministerium har man kun skuldertræk til overs for Nato-generalens udmelding.

 - Vi er holdt op med at bekymre os om ubegrundede udtalelser fra Natos øverstkommanderende general Philip Breedlove om, at han ser russiske militærkolonner, som angiveligt skulle have invaderet Ukraine, siger Igor Kanosjenkov til russiske nyhedsbureauer.

Den russiske forsvarsminister Sergei Shoigu strammede ifølge nyhedsbureauet AP (Associated Press) tonen yderligere onsdag aftermiddag. Ifølge Shoigu vil Rusland "i den nuværende situation" også fortsætte patrulje-flyvninger langs de russiske grænser og over det Arktiske Ocean.

- I den nuværende situation er det nødvendigt at opretholde militær tilstedeværelse i det vestlige Atlant-område, i det østlige Stillehav, i det caribiske område og i den mexikanske golf, siger Sergei Shoigu ifølge AP.