Udland

Syg Jimmie Åkesson kan være færdig som partileder

Sverigedemokraternas sygdomsramte leder lader ikke til at være på vej tilbage i jobbet. Arvtageren er parat.

Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson har været sygemeldt siden 17. oktober, og der rejses tvivl, om hvorvidt han er i stand til at vende tilbage i rollen som partileder.

Tidligere i denne uge sagde partiets pressesekretær, Martin Kinnunen, at det ikke er sandsynligt, at Åkesson vender tilbage i jobbet før årsskiftet, og søndag siger fungerende leder og chefideolog Mattias Karlsson til Dagens Nyheter, at han ikke udelukker at tage over som leder efter Åkesson.

- Jeg har forpligtet mig til at gøre en forskel. Det betyder, at jeg har en loyalitet mod partiet, og det er så op til andre at bedømme, at det er det bedste for partiet, at jeg er partileder. Så jeg vil tage mig tid til at tænke over det, siger Mattias Karlsson til Dagens Nyheter.

På Facebook skriver den vikarierende partileder dog, at han forventer, at Åkesson kommer tilbage i fuld vigør.

- Jeg er helt overbevist om, at Jimmie kommer tilbage, og det er også, hvad han har sagt til mig, at han agter at gøre, skriver Karlsson.

Ifølge Jonas Hinnfors, der er professor i statskundskab ved Göteborg universitet, kan Sverigedemokraterna blive tvunget til at vælge en ny partileder, hvis Jimmie Åkesson forbliver sygemeldt over længere tid.

- Man kommer til en grænse, hvor man må have et almindeligt apparat. Det gælder for alle partier, siger han.

Jimmie Åkesson blev sygemeldt efter en hård valgkamp til Riksdagen. Han skal have haft det så dårligt under den sidste partilederdebat, at han ifølge Mattias Karlsson ikke kan huske, hvad han sagde under debatten.

Det indvandrerkritiske parti blev valget store sejrherre, og blev det tredjestørste i Riksdagen.

/ritzau/TT