Udland

Sverige langer ud efter Putin og Rusland: Fulde af løgn

To russiske kampfly krænkede den 17. september svensk luftrum, men russerne nægter, og det har fået svenskerne op af stolene, skriver Svenska Dagbladet.

Selvom selve overflyvningen menes kun at have varet i omkring 30 sekunder, omtalte den daværende svenske udenrigsminister Carl Blindt dagen efter krænkelsen som den alvorligste i sine otte år på posten.

Svenska Dagbladet kan nu afsløre, at udenrigsministeriet for et par uger siden lavede en skarp markering over for russerne.

Det sker efter, at russerne ikke bare har nægtet at undskylde, hvilket ellers er normal kutyme imellem nationer, der er kommet til at krænke hinandens territorier, men ligefrem har benægtet, at hændelsen har fundet sted.

- Rusland har fremført, at de ikke har været der, siger Peter Ericson, chef i udenrigsministeriets sikkerhedspolitiske enhed.

Beskeden fra russerne fik svenskerne til at gennemgå deres eget bevismateriale, som blandt andet består i radarbilleder. Og materialet viser, at russerne ikke taler sandt, når de nægter. Derfor blev en repræsentant fra den russiske ambassade kaldt tilbage til udenrigsministeriet.

- Budskabet var, at vi ved, at russiske fly har været inde i svensk luftrum. Hvis de fra russisk side ikke ved det, bør de flyve med bedre sikkerhedsmarginer. Det svenske luftvåben har jo som princip altid at have en sikkerhedsmargin til andre landes territorium, siger Peter Ericson.

På mødet overleverede han en officiel, diplomatisk note fra udenrigsministeriet, hvilket er en skarp markering. Budskabet er, at svenskerne ikke er i tvivl om, at krænkelsen har fundet sted, og de insisterer på, at Rusland respekterer svensk luftrum.

Den skarpe svenske udmelding blev fuldt op af den nye udenrigsminister, Margot Wallström, da hun i sidste uge besøgte SVT. Her lød det på spørgsmålet om Vladimir Putins krænkelser:

- Vi skal vise, at vi er klar på at forsvare vores territorium, og ingen skal tøve om det. Vi har, ligesom Ukraine, ret til vores territorielle integritet. Og de skal vide, at her er det stop, og så skal vi også markere det, fortalte udenrigsministeren.

Foruden overflyvningen blev Rusland for nyligt mistænkt for at have haft en ubåd uden tilladelse i den svenske skærgård. Trods en massiv eftersøgning, blev den aldrig fundet, og svenskerne kan derfor ikke bevise dennes eksistens.