Udland

OSCE spotter kampvogne og kanoner i Østukraine

Det er uvist, hvor kolonner med lastbiler og tunge våben stammer fra, oplyser organisationen.

Meget bekymrende.

Sådan betegner Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) situationen i det oprørskontrollerede Østukraine, hvor organisationens observatører har set nye kolonner med kampvogne og tunge våben.

Kolonnerne er blevet set ved Donetsk og i Makiivka, der ligger 25 kilometer nordøst for Donetsk.

OSCE beretter desuden om fortsatte kampe i området.

Det står ikke klart, hvor kolonnerne stammer fra. Ifølge OSCE bærer ingen af køretøjerne nummerplader eller andre symboler.

I den østlige del af Makiivka, som er under prorussiske separatisters kontrol, fortæller observatørerne, at de har set en kolonne bestående af over 40 lastbiler og tankvogne bevæge sig mod vest.

Kolonnen bestod blandt andet af 19 store lastbiler, som hver især trak howitzer-artillerikanoner efter sig. Personerne i lastbilerne bar mørkegrønne uniformer uden kendetegn.

Tættere på Donetsk har observatørerne set ni kampvogne af typen T72 og T64.

Fredag beskyldte styret i Kijev Rusland for at have sendt blandt andet 32 kampvogne ind over grænsen til separatisthøjborgene.

Selv om der formelt har været en våbenhvile siden september i det østlige Ukraine, så har der været talrige kamphandlinger, selv om begge parter hævder, at de overholder aftalen.

EU og USA anklager Rusland for at være medskyldig i konflikten og har indført en række økonomiske sanktioner over for banker og personer med tætte kontakter til præsident Vladimir Putin.

Sidste weekend holdt oprørerne i provinserne Lugansk og Donetsk valg.

Det har skabt ny vrede og irritation i EU og USA, som mener, at det er til skade for den fredsplan, der tidligere er blevet indgået i Hvideruslands hovedstad, Minsk.