Udland

Ukraine slår alarm: Russiske tanks har krydset grænsen

32 kampvogne og tunge våben er kørt ind i Ukraine fra Rusland, oplyser den ukrainske hær.

Oplysningen kommer, efter Ukraine og de prorussiske oprørere har bekræftet, at fem soldater har mistet livet, og 32 er såret under nye hårde kampe i det østlige Ukraine.

En talsmand for den ukrainske hær, Andrij Lysenko, siger, at kolonnen fra Rusland består af 32 kampvogne, 16 howitzer-kanoner og 30 lastbiler med soldater og udstyr. De krydsede ind i den ukrainske provins Lugansk torsdag.

En anden kolonne, der passerede en grænseovergang i nærheden, omfatter blandt andet lastbiler og tre mobile radarstationer, tilføjer Lysenko.

Oplysningen er ikke umiddelbart bekræftet af uafhængige kilder.

Talsmanden fortæller, at fem ukrainske soldaterer er dræbt og 16 såret under det seneste døgns kampe i det østlige Ukraine.

Selv om der formelt har været en våbenhvile siden september i det østlige Ukraine, så har der været talrige kamphandlinger, selv om begge parter hævder, at de overholder aftalen.

Borgmesteren i byen Donetsk, der kontrolleres af de prorussiske oprørere, oplyste tidligere fredag, at 15 civile har mistet livet under kampe i områder, der støder op til Donetsk lufthavn.

Det er den ukrainske hær, der holder lufthavnen, men der er næsten dagligt kampe om kontrollen.

EU og USA anklager Rusland for at være medskyldig i konflikten og har indført en række økonomiske sanktioner over for banker og personer med tætte kontakter til præsident Vladimir Putin.

I weekenden afholdt oprørerne i provinserne Lugansk og Donetsk valg, som blev anerkendt af Rusland. Det har skabt ny vrede og irritation i EU, og den udenrigspolitiske chef, Federica Mogherini, meddelte torsdag, at de 28 medlemslande i løbet af halvanden uge vil tage stilling til, om sanktionerne skal skærpes.

/ritzau/AFP