Udland

Nu har 29-årige Brittany endt sine lidelser: Farvel verden

Den amerikanske, kræftsyge kvinde, Brittany Maynard valgte lørdag at ende sit liv i en alder af 29 år, skriver Associated Press.

Brittany Maynard blev diagnosticeret med uhelbredelig, aggressiv hjernecancer i april, og den 29-årige kvinde besluttede derfor at tage sit eget liv for at dø med sin værdighed i behold.

Hendes beslutning er siden da gået verden rundt, og hun er blevet en talsperson for retten til aktiv dødshjælp.

Planen har hele tiden været, at hun ville ende sit liv den 1. november, men i sidste uge lød det til, at hun ville udsætte beslutningen. I stedet gennemførte hun lørdag sin oprindelige plan.

Det skete ved en dødelig sprøjte under en læges opsyn, som en 'død med værdighed'-særlov i delstaten Oregon gør muligt.

- Hun døde fredfyldt i sit soveværelse lørdag i armene på sine elskede, siger Sean Crowley, der er talsperson for organisationen Compassion & Choices.

Han fortæller, at Brittany Maynard fik stadig hyppigere og længere anfald med voldsom hovedpine og nakkesmerter slagtilfælde-lignende symptomer. Som symptomerne blev mere alvorlige, valgte hun at forkorte dødsprocessen ved at tage medicinen, hun havde modtaget måneder forinden.

På sin Facebook-profil delte hun lørdag selv denne besked forud for sin alt for tidlige død:

- I dag er dagen, hvor jeg har valgt at dø med værdighed i lyset af min dødelige sygdom, denne forfærdelige hjernekræft, som har taget så meget fra mig... men som ville have taget så meget mere.

- Verden er et smukt sted, at rejse har været min vigtigste lærer, mine nære venner og folk er de største givere. Jeg er endda omringet af folk, som jeg sidder i min seng og skriver. Farvel verden. Spred god energi. Giv det videre, skrev hun.

I den sidste tid forsøgte Brittany Maynard at få mest muligt ud af livet, og i sidste uge besøgte hun sammen med sin mand Grand Canyon, som var et af hendes store ønsker, inden hun skulle dø.