Udland

Røde Kors i stor skandale: Tænkte på PR, mens ofre sultede

Da USA i 2012 blev ramt af de to voldsomme orkaner Isaac og Sandy stod amerikanerne sammen og donerede millioner af dollars til Røde Kors, der ydede den bedst mulige hjælp til de mange ofre.

Eller det troede man. For nu rammes amerikansk Røde Kors af massiv kritik, da det viser sig, at toppen af organisationen forværrede mulighederne for at yde nødhjælp - og i stedet brugte ressourcer på at skabe god PR for organisation. Det afslører NPR og ProPublica.

I et samarbejde har de to medier interviewet adskillige nødhjælpsarbejdere fra dengang og gennemgået Røde Kors' interne rapporter, hvor det direkte fremgår, at ledelsen "afgav aktiver med henblik på PR", og at fordelingen af forsyningerne var politisk drevet.

- De var ikke interesseret i at løse problemet - de var interesseret i at se godt ud. Det var utroligt demoraliserende, fortæller Richard Rieckenberg som arbejdede for Røde Kors, da orkanerne ramte.

Nødhjælpsbiler kørte tomme rundt

Han fortæller, at Røde Kors på katastrofens højdepunkt afsatte 15 nødhjælpsbiler - 40 procent af det samlede antal til rådighed - til at køre næsten tomme rundt i området, hvor man holdt en pressekonference, så det på tv ville ligne, at Røde Kors ydede en kæmpe indsats.

På samme tid befandt folk sig ikke langt derfra ude af stand til at få fat på mad og rent drikkevand. Og billedet var det samme et par måneder forinden under orkanen Isaac. Det fortæller Jim Dunham, der kørte en af nødhjælpsbilerne, og som betegner Røde Kors' indsats "som værre end orkanen".

- Vi blev sendt med til Golfen (Den Mexicanske Golf, red) uden noget at give dem, siger Jim Dunham. Han anslår, at 80 lastbiler på et tidspunkt kørte rundt "bare for at blive set".

Mad blev smidt ud mens folk sultede

Men skandalen stopper ikke her. Ifølge Richard Rieckenberg var madspildet under katastroferne enormt som følge af uerfarne hjælpere, dårlig kommunikation og politisk pres.

Under Sandy forlød det, at mange ofre ikke fik mad. Rieckenberg mener, at det var fordi, at man ikke var i stand til at samle information om, hvor de sultende ofre befandt sig. Det ignorerede ledelsen.

I stedet beordrede de, at man gik fra at producere 20.000 måltider til 220.000 måltider om dagen, så nummeret fremstod højere i offentligheden. Det skete trods ekstraordinære store omkostninger, og selvom der slet ikke var folk at give maden til, så størstedelen gik til spilde.

- Jeg fik ganske enkelt svaret, at de var ligeglade. Det var planen, at det var for at få amerikansk Røde Kors til at fremstå bedst muligt over for lokale politikere.

Røde Kors afviser anklager

I afsløringen fremgår det også, at man manglede mange basale ressourcer som tæpper til ofrene, og at man grundet fejl kunne have dømte sexforbrydere gå rundt blandt børn på hjælpecentrene.

Direktøren for amerikansk Røde Kors, Gail McGovern, betegnede efter orkanen Sandy organisationen indsats som næsten fejlfri i et interview med NBC News.

Næstformanden Trevor Riggen afviser over for ProPublica og NPR, at organisationen nogensinde ville sætte PR over ofrenes behov efter en katastrofe.

- Jeg tror ikke, at det er måden, som vores ledelse har brugt ressourcerne på jorden, eller at det (PR, red.) var drivkraften i deres beslutninger, siger han.

Amerikansk Røde Kors modtog angiveligt omkring 312 millioner dollars - ca 1,85 milliarder danske kroner - i donationer til at hjælpe ofrene for Sandy.

FAKTA: Isaac og Sandy

  • Orkanen Isaac

    - Den tropiske orkan hærgede i det sydlige USA i slutningen af august 2012. - Ramte delstaterne Louisiana, Florida, Alabama og Mississippi - Ødelagde for anslået 4,5 milliarder kroner alene i USA - Ni blev dræbt i USA i forbindelse med orkanen  

  • Orkanen Sandy

    - Ramte USA's østkyst i slutningen af oktober 2012 - Påvirkede 24 delstater, særligt New York og New Jersey blev hårdt ramt - Ødelagde for anslået 385 milliarder kroner alene i USA - 160 blev dræbt i USA i forbindelse med orkanen