Udland

Boko Haram: Bortførte piger er gift væk nu

Den islamiske oprørsgruppe Boko Haram fra Nigeria benægter pure, at man vil frigive de 200 bortførte skolepiger. Nigerias militær har ellers sagt, at der var indgået en aftale om frigivelse af pigerne.

Boko Harams leder Abubakar Shekau, siger at en frigivelse ikke længere er en mulighed, fordi pigerne er konverteret til islam og er blevet gift med islamiske mænd og nu befinder sig i deres ”ægteskabelige hjem”.

-Sagen omkring pigerne er fortid, for jeg har for længst giftet dem væk. I denne krig kan man ikke lave fortiden om, siger Boko Haram-lederen ifølge nyhedsbureauet AP.

Han afviser samtidigt, at hans gruppe skulle have indgået en våbenhvile med Nigerias regering:

-Vi har ikke lavet en våbenhvile med nogen. Vi har ikke forhandlet med nogen. Det er løgn. Vi vil ikke forhandle. Hvad er meningen med forhandlinger? Allah siger, at vi skal lade være, siger Abubakar Shekau i en videomeddelelse, der blandt andet er sendt til BBC.

I oktober oplyste Nigerias forsvarschef Alex Badeh, at Boko Haram havde accepteret en våbenhvile og havde indvilliget i frigive de bortførte piger.

I alt 276 piger blev bortført fra en skole i det nordlige Nigeria i april. Senere lykkedes det mindre grupper af piger at flygte fra deres bortførere, men 219 piger er stadig i Boko Harams varetægt.

Boko Haram

Den radikale islamistiske bevægelse Boko Haram blev grundlagt i 2002 og kæmper en blodig kamp for at omdanne Nigeria til en islamisk stat. Eller alternativt at løsrive Nigerias nordlige, muslimske delstater og skabe en islamisk stat her.

Bevægelsens officielle navn er Jama'atu Ahlis Sunna Lidda'awati wal-Jihad. Det betyder frit oversat "Folkets Komite til fremme af Profetens Lære og Jihad". I hele verden er bevægelsen imidlertid kendt som Boko Haram, hvilket betyder "Vestlig uddannelse er en synd" på et lokalt sprog. Tilnavnet skyldes bevægelsens fanatiske modvilje mod vestlig uddannelse, især til piger.

Gruppen indledte en våbnet kamp i 2009, og har siden gennemført en række meget blodige angreb på landsbyer og skoler i det nordlige og nordøstlige Nigeria, hvor flere tusinde mennesker er blevet dræbt.