Udland

14-årigt computer-geni: Kan redde millioner af kræftpatienter

En kvik knægt med hovedet skruet godt på...

Det kan man nok roligt kalde den blot 14-årige amerikanske teenager og computerprogrammør Aditya Jains fra Oregon, der angiveligt er kommet frem til en ny metode at opdage lungekræft. Det beretter CBS News.

Det var drengens bedstemor, der inspirerede ham til at udvikle det banebrydende computerprogram. Hun havde fået en voldsom lungebetændelse, der nær havde slået hende ihjel, og det fik ”den unge mand” til at interessere sig for lungernes funktion og overvåge cellerne i dem.

Nu har interessen og de exceptionelle evner for programmering så resulteret i et computerprogram, der altså efter sigende kan konstatere tidlige stadier af kræft i lungerne.

Faktisk forventer eksperter, at programmet, der kan opdage de farlige kræftceller i lungerne, før det menneskelige øje kan spotte dem, potentielt vil kunne redde millioner af menneskeliv i fremtiden.

Udviklingen af programmet har foreløbigt indbragt Aditya Jains en førsteplads i en stor amerikansk videnskabs-konkurrence (Broadcom Science, Technology and Math, red) og et møde med præsident Barack Obama:

- Det var fantastisk at møde ham i levende live, og han talte oven i købet med os om konkurrencen, trykkede vores hånd og hilste på os med navn, siger Aditya Jain.

Ja, og så har den driftige teenager såmænd også fået en planet opkaldt efter sig.