Eksperter: Selv den mindste fejl kan skabe raket-eksplosion
Sent tirsdag aften dansk tid eksploderede en forsyningsraket, der havde kurs mod Den Internationale Rumstation, ISS.
Raketten var ubemandet, og eksplosionen blev fanget på kamera. Den fejlslagne opsendelse skete i den amerikanske stat Virginia, og det er endnu uvist, hvad der gik galt, men ifølge Kristian Pedersen, der er direktør for DTU Space tyder det på en motorfejl.
- Når man kigger på videoen af opsendelsen, sker der en eksplosion i den ende, hvor motoren sidder, så noget er gået helt galt, siden raketbrandstoffet er blevet antændt, siger Kristian Pedersen til TV 2 News.
Han bakkes op af Hans Kjeldsen, der er astronom ved Aarhus Universitet, der forklarer, at mange ting kan gå galt under opsendelse.
- Vi er på kanten af det mulige, når vi sender raketter op, og bare en lille fejl som den her får katastrofale følger, siger han til TV 2 News.
Der skal meget energi til at sende raketten afsted, og derfor kan det ende katastrofalt, når motoren fejler, siger Kristian Pedersen fra DTU.
- Der er mange ting, der kan gå galt, når man sender en raket op, og der skal enorme kræfter på spil for at løfte de mange tons op i rummet. Når man laver en raketmotor er hele tricket at få eksplosionen til at være kontrolleret, så man får kraften rettet bagud.
Eksperimenter går tabt
Man har endnu ikke dannet sig et overblik over skaderne på landjorden og basen, der stod for opsendelsen, men alene raketten og forsyningerne koster mere end 200 millioner dollars, svarende til mere end 1,1 milliarder danske kroner.
Raketten skulle forsyne ISS og de seks astronauter med cirka 2200 kilo gods. Godt en tredjedel var materiale til videnskabelige undersøgelser af blodomløb i rummet og udstyr til analyser af meteorer, der brænder op i atmosfæren, og selvom astronauterne ikke kommer til at sulte, så er det stadig et tab, siger Hans Kjeldsen.
- Det værste er, at der går en masse eksperimenter tabt, og studerende på universiteter rundt om i verden havde 18 forskellige eksperimenter med, som er væk, og det er nok det værste, siger han.
NASA vil fortsætte samarbejde
NASA forsyner ikke længere selv astronauterne direkte, men er afhængige af private firmaer som Orbital Sciences, der stod for opsendelsen af den nedstyrtede raket.
Missionen var Orbital Sciences tredje mission mod ISS, og NASA oplyser, at man indtil videre ikke vil afbryde samarbejdet med firmaet, da man har været tilfredse med de to tidligere missioner.
- Orbital har vist ekstraordinære evner i de første to missioner, og vi ved, at de kan gentage den succes. At affyre raketter er ekstremt svært, og vi lærer fra hver succes og hvert nederlag. Dagens opsendelse vil ikke afholde os fra at udvide vores allerede succesfulde opsendelser fra USA til ISS, skriver NASA i en pressemeddelelse.
En større undersøgelse skal nu igangsættes. Den ledes af Orbital Sciences sammen med de amerikanske luftfartsmyndigheder med assistance fra NASA.
Kristian Pedersen tror, at det fremtidige samarbejde afhænger af, hvilke problemer undersøgelsen afslører.
- Det kommer an på, hvad årsagen er, og om man kan finde ud af, hvad der er sket og rette fejlen. Finder man ud af, at det er en fundamental fejl i designet, så kan man godt forestille sig, at NASA hælder mod andre private firmer, der i fremtiden skal stå for opsendelserne.