Udland

Ny rapport: Boko Haram-ofre voldtages og tvangsgiftes

Piger, der bliver taget til fange af den nigerianske gruppe Boko Haram, bliver udsat for tortur, voldtægt, tvangsægteskaber og bliver brugt som slaver i de mange hemmelige lejre dybt inde i junglen. Det viser en ny rapport fra menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch, der er basseret på interviews med mere end 46 vidner og ofre for Boko Haram.

Konklusionen er, at den nigerianske regering gør alt for lidt for at beskytte kvinder og piger fra overgrebene, der efter tid i fangenskab bliver forsømt og overladt til dem selv. Samtidig får regeringen også kritik for ikke at sikre skoler tilstrækkeligt, mens indsatsen for at retsforfølge Boko Haram heller ikke er tilstrækkelig.

De nigerianske myndigheder interviewer kun sjældent de flygtede piger, selvom de har vigtigt information om Boko Harams arbejdsmetoder, hierarki og spejdere.

Boko Haram hedder officielt Jama'atu Ahlis Sunna Lidda'Awati Wal-Jihad og betyder "vestlig uddannelse er forbudt". Gruppen har eksisteret siden 2002, men især siden 2009 har de jævnligt angrebet skoler og kirker.

Mere end 4.000 dræbte

Tilbage i april bortførte Boko Haram 276 piger fra en kristen pigeskole i Chibok. Godt 60 af pigerne slap væk i juni, men over 200 sidder stadig fanget.

Ifølge forklaringen fra de flygtede piger, så bliver Boko Harams fanger truet med tæsk, pisk eller døden, hvis de ikke konverterer til islam, dropper ud af skolen og bærer slør.

Da en 15-årige pige klagede til en Boko Haram-officer over, at hun var for ung til at blive gift, pegede han på sin femårige datter og sagde:

- Hvis hun blev gift sidste år og kun venter på pubertet til, at ægteskabet kan fuldbyrdes, hvordan kan du så være for ung i din alder?

Andre piger fortæller, hvordan de skulle bære Boko Harams tunge udstyr fra lejr til lejr, mens de også skulle lave mad og gøre rent for særligt udvalgte og smukke gidsler.

Ifølge Human Rigths Watch så peger meget på, at bortførelserne er øget I antal på grund af taktiske fordele. Pigerne bruges til at lokke sikkerhedsstyrker i baghold, skaffe sløsepenge og fangeudveksling.

Det anslås, at mere end 4.000 civile er blevet dræbt i mere end 192 angreb siden maj 2013.

Boko Haram

Den radikale islamistiske bevægelse Boko Haram blev grundlagt i 2002 og kæmper en blodig kamp for at omdanne Nigeria til en islamisk stat. Eller alternativt at løsrive Nigerias nordlige, muslimske delstater og skabe en islamisk stat her.

Bevægelsens officielle navn er Jama'atu Ahlis Sunna Lidda'awati wal-Jihad. Det betyder frit oversat "Folkets Komite til fremme af Profetens Lære og Jihad". I hele verden er bevægelsen imidlertid kendt som Boko Haram, hvilket betyder "Vestlig uddannelse er en synd" på et lokalt sprog. Tilnavnet skyldes bevægelsens fanatiske modvilje mod vestlig uddannelse, især til piger.

Gruppen indledte en våbnet kamp i 2009, og har siden gennemført en række meget blodige angreb på landsbyer og skoler i det nordlige og nordøstlige Nigeria, hvor flere tusinde mennesker er blevet dræbt.