Udland

Kiruna truet af sammenstyrtning: Hel by flyttes tre kilometer

Som Atlantis fra sagnet hos den græske filosof Platon, trues den nord-svenske by Kiruna af sammenstyrtning - minedriften og udvindingen af jernmalm i Kiruna med 23.000 indbyggere, der er Sveriges nordligste by og ligger i polarcirklen, har medført så store forskydninger i jordbunden, at eksperter siden 2004 har advaret om at byen risikerer at styrte sammen.

Men nu har det statslige svenske minedrift-selskabet LKAB efter en arkitekt-kokurrence fundet projekt, der skal redde byen - vinderprojektet fra arkitekt-firmaet White arkitekter AB i Stockholm går simpelt hen ud på af flytte hele byen tre kilometer mod øst.

Projektet hedder "Kiruna 4-ever", og er spydspidsen i den master-plan, der over de næste 20 år skal redde Kiruna fra sammenstyrtning.

I første omgang handler det om, at flytte byens centrum, der er særlig udsat. Flytningen af centrum omfatter omkring 2.500 lejligheder, over 200.000 kvm forretninger, kontorer, skoler, hospital, kirke m.m.

Sidste år vandt det danske arkitekt-firma Henning Larsen Projects en del-konkurrence, der handler om opførelsen af rådhuset i det nye Kiruna, der forventes at være klar til indflytning i 2016. Kirunas nye centrum forventes at være helt klar i 2021, mens flytningen af hele byen i første omgang er planlagt til at være klar i 2033.