Udland

Danskere kæmper i Ukraine: Jeg er Putins værste fjende

Ukraine afholder valg på søndag, men i den østlige del af landet fortsætter borgerkrigen, og det er med deltagelse af tusinde af udlændinge.

Heriblandt syv mænd fra Danmark, hvoraf de fem er danske statsborgere, som Berlingske tidligere har kunnet fortælle.

De har taget turen fra Birkerød til Dnipropetrovsk-regionen for at kæmpe på den ukrainske side af konflikten mod de prorussiske oprørere.

I spidsen for Dudajev-bataljonen står dansk-tjetjeneren Isa Munajev, der har folkeregisteradresse i Birkerød, hvor han har arbejdet som lokal boksetræner.

- Vi ved, hvordan man fører krig. Vi har været i krig i 23 år, siger Isa Munajev til TV 2 Nyhederne.

Han er oprindeligt fra Tjetjenien, hvor han kæmpede mod den russiske hær i 1990'erne, inden han i 2007 flygtede med kone og fire børn til Danmark. Nu skal regnskabet gøres op.

- Jeg er far til en dræbt datter og søn af en dræbt far. Min søster er dræbt. Jeg har ikke bare hørt om det, jeg har mærket russernes gemene natur, siger Isa Munajev.

Ukrainernes kamp er således også tjetjenernes kamp - en kamp mod arvefjenden Rusland og russernes præsident Vladimir Putin.

- Jeg er Putins værste fjende, og jeg er stolt af det. Jeg vil sige det til hele verden: Putin er en morder og en terrorist, lyder det fra Isa Munajev.

Efter Sovjetunionens opløsning forsøgte Tjetjenien at løsrive sig fra Rusland, hvilket førte til de to blodige Tjetjenienkrige. Her kæmpede Isa Munajev som general i den tjetjenske hær.

Nu er han tilbage i en krigszone. Her er han i dag leder af en over 40 mand stor kampenhed i sin bataljon.

Se hele reportagen fra bataljonen i det østlige Ukraine i videoen over artiklen