Udland

Flere piger bortført af Boko Haram

Den militante bevægelse i Nigeria Boko Haram har bortført yderligere 25 unge piger fra landsbyer i det nordøstlige Nigeria.

Det kommer frem dagen efter Nigerias militær meddelte, at man havde indgået en våbenhvile med Boko Haram og håbede, at det kunne føre til løsladelsen af mere end 200 piger, der blev bortført i april. Det fortæller TV-stationen BBC.

Boko Haram har ikke offentligt kommenteret våbenhvilen, men de nye bortførelser tyder ikke på, at Boko Haram er parat til at indstille sin religiøst motiverede kamp mod Nigerias centralregering.

Øjenvidner fortæller ifølge nyhedsbureauet Reuters, at de nye bortførelser skete lørdag i to isolerede landsbyer i et område i det nordøstlige Nigeria, som Boko Haram har kontrol over. Landsbyerne er så afskåret fra omverdenen, at nyheden om bortførelserne først nåede ud i dag.

Ifølge beboere angreb en stor styrke bevæbnede mænd landsbyerne om natten og bortførte alle kvinder og piger. Senere blev alle ældre kvinder i gruppen løsladt igen.

Hvem er Boko Haram

Stiftet 2002.

Modstander af vestlig uddannelse.

Påbegyndte militære angreb i 2009.

Formålet er at oprette en islamistisk stat.

Tusindvis er dræbt i kampene, som oftest er i det nordøstlige Nigeria.

Påvirker 3 millioner mennesker.

Udråbt som en terrorgruppe af USA i 2013.

Tre hovedspørgsmål

Hvor er pigerne?

Man regner med, at pigerne befinder sig i Sambisa skoven, som er et afsides og utilgængeligt område. Men nogle mener også, at pigerne er blevet transporteret til Cameroun. Det er endnu ikke bekræftet.

Hvem er pigerne?

Antallet af de bortførte piger er endnu ikke fastsået. Derfor svinger tallet i pressen. 180 af af dem er blevet offentliggjort ved navn. I det sydlige Borno bor mange kristne, og de bortførte piger er primært kristne. Men nogle af dem er også muslimer. I byen Chibok bor lige mange kristne og muslimer.

Hvorfor bliver pigerne bortført? Boko Haram fordømmer vestlig uddannelse, og at kvinder generelt uddanner sig.  Men gruppen har også brug for flere tilhængere, og tjenere der kan servicere dem. Tidligere bortførte kvinder beretter om, at gruppen bruger kvinderne som sexslaver til gruppens medlemmer.