Udland

HIV-smitte bruges som straf i Pistorius' fængsel

Den benamputerede sydafrikanske løber Oscar Pistorius, der netop er blevet dømt for uagtsomt manddrab på sin daværende kæreste Reeva Steenkamp, skal afsone sin straf i det berygtede fængsel Kgosi Mampuru II – der tidligere var kendt under navnet Pretoria Central Prison.

Under apartheid-styret blev der henrettet op til syv fanger om dagen i galgerne på fængslets dødsgang – ”The Pot” – men den del af fængslet er nu museum og nationalt mindesmærke.

Den øvrige del af fængslet er stadig i brug. Det er berygtet for at være overfyldt og styret af bander der har gjort trusler, voldtægt og overfald til en del af dagens orden.

Pistorius skal ifølge fængselsmyndighederne afsone sin straf i fængslets hospitalsfløj  -  hvor forholdene er noget bedre end i de normale celler.

Der er kun få fotos inde fra fængslet - billedet fra Twitter herunder giver en idé om, hvordan fangerne i de almindelige celler lever.

Fængslet huser omkring 7.000 fanger der lever under barske forhold – nogle gange med op mod 80 fanger i celler beregnet til 40 personer – alle sover i køjesenge med plads til to eller tre fanger i hver.

Under retssagen argumenterede Pistorius forsvarer for, at der ville være risiko for, at den benamputerede løber ville blive overfaldet og voldtaget af sine medfanger.

De indsatte er ofte indendørs i 23 timer i døgnet, og det uafhængige sydafrikanske fængselsinspektorat har afsløret, at bandemedlemmer benytter HIV-smitte som straf og pengeafpresning.

Fængslets hospitalsafsnit, hvor Pistorius efter al sandsynlighed skal afsone, er også et farligt sted. Oscar Pistorius’ forsvarer Barrie Roux sagde under retssagen, at han frygtede for sin klients liv, fordi en lang række sygdomme hærger på fængselshospitalet – blandt andet tuberkulose.

Der er ingen garanti for, at Pistorius får en enecelle i fængslet – og derfor er risikoen for smitte til stede.

Der er i alt 22 eneceller på hospitalsafsnittet – med syv vagthavende sygeplejersker om dagen og to om natten. Desuden er der tilknyttet en læge og fem psykologer – de skal tage sig af samtlige 7.000 fanger. Hvis en fange ønsker at betale for privat lægehjælp er det dog muligt.

Cellerne i hospitalscellerne er udstyret med toilet, håndvask, seng med madras – lagner, pude og et sengebord.

Desuden er badeforholdene bedre i hospitalsafsnittet, hvor der er bænke og gelænder i baderummet.

Selv om Pistorius er i stand til at gå selv på sine benproteser får han næppe lov til at beholde dem døgnet rundt. Ifølge Lukas Muntingh, der kæmper for fangers rettigheder i Sydafrika, bliver benproteser fjernet hver aften, da de kan udgøre en sikkerhedsrisiko.

Oscar Pistorius skal imidlertid være glad for at han ikke skal sidde i kørestol – det fortæller Ronnie Fakude, der er lam, og har været indsat i en række sydafrikanske fængsler.

Hør ham fortælle om livet som handicappet i Sydafrikas fængsler i videoen her.

Opholdet i hospitalsfløjen vil sandsynligvis skærme Oscar Pistorius for de værste daglige overgreb og trængsler i fængslet – men hans berømmelse har allerede fået lederen af den berygtede fængselsbande ”26” – en mand ved navn Khalil Subjee – der går under navnet ”generalen” - til at advare om, at Pistorius ikke skal vide sig sikker i fængslet.

47-årige Khalil Subjee – der har siddet fængslet i 33 år – ringede fra en telefon i fængslet i marts i år, og ifølge hjemmesiden Pretoria News sagde Khalil Subjee at penge ikke kan købe et godt fængselsophold for Pistorius, og at han vil blive slået ihjel.

Under retssagen blev lederen af Sydafrikas kriminalforsorg - Moleko Zac Modise – bedt om at forholde sig til mordtruslerne. Hans svar kan du høre i videoen her.