Udland

USA kaster våben ned til kurderne i Kobani

Amerikanske fly har i nat kastet våben ned til kurdiske styrker ved den nordsyriske by Kobani.             

Et stort transportfly C-130 har foretaget adskillige nedkastninger - og udover våben, har de kurdiske styrker også modtaget ammunition og medicin. Det oplyser det amerikanske militær centralkommando. Både våbnene og de øvrige forsyninger er leveret af de kurdiske myndigheder i det nordlige Irak.

I forvejen har den amerikansk ledede koalition foretaget mere end 135 luftangreb på de styrker fra Islamisk Stat (IS) der forsøger at presse kurderne ud af byen tær på grænsen til Tyrkiet.

Spørgsmålet om våbenforsyninger til Kobani er et alvorligt stridsemne mellem USA og Tyrkiet – to lande, der ellers er nære allierede og NATO-partnere.  Tyrkiet har konsekvent nægtet at give tilladelse til, at kurderne i Kobani kunne få våbenhjælp og andre forsyninger over grænsen fra Tyrkiet.

Så sent som søndag gentog den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan, Tyrkiet ikke ville tillade amerikanske våbenleverancer til kurderne i Kobani. Baggrunden er, at Tyrkiet efter mange års væbnet kamp i Tyrkiet mellem regeringen og kurdiske oprørere er konsekvent modstander af at levere våben til kurdere – også selv om det er i et naboland.