Udland

Tyskland konkluderer: Prorussiske oprørere skød MH17 ned

Efter at have gennemført en detaljeret undersøgelse af begivenhederne omkring Malaysia Airlines-flyet MH17, der den 19. juli styrtede ned i det østlige Ukraine, er den tyske efterretningstjeneste (BND) nu klar med sin konklusion. Det skriver det tyske nyhedsmagasin Der Spiegel.

- Det var prorussiske separatister, siger BND-chefen Gerhard Schindler.

Efterretningschefen skal angiveligt have fremlagt konklusionen på et møde den 8. oktober med medlemmer af det tyske parlaments kontrolkomite, der overvåger efterretningstjenestens arbejde.

Her underbyggede han deres resultat med blandt andet satellitfotos og andet billedmateriale. Det indikerer, at prorussiske separatister erobrede et BUK-missilsystem fra en ukrainsk militærbase, og at de affyrede et missil den 17. juli, som eksplodere i den umiddelbare nærhed af MH17-flyet, skriver magasinet.

Schindler mener, at efterretningstjenestens resultater er entydige. De fastslår samtidig, at de russiske påstande, som at missilet skulle være affyret af ukrainske soldater, er falske.

Dermed ligger den tyske undersøgelse sig i slipstrømmen af de spekulationer, der florerede umiddelbart efter flystyrtet. Også her forlød det, at flyet kunne være skudt ned af oprørerne. Siden har Rusland og Ukraine bebrejdet hinanden for katastrofen.

Den prorussiske separatistleder Andrej Purgin afviste søndag tyskernes konklusion over det russiske nyhedsbureau Interfax. Han siger, at der blandt oprørerne slet ikke findes folk med den nødvendige militærekspertise til at affyre de omtalte BUK-missiler.

MH17 var på vej fra Amsterdam til Kuala Lumpur, da det styrtede ned i Østukraine med 298 personer om bord.