Udland

Krigen imod Islamisk Stat: Våben til Kobani

JERUSALEM (20.10.2014): USA har gennemført de første nedkastninger af våben fra luften til de kurdiske militsgrupper, der forsvarer den belejrede by Kobani imod Islamisk Stat. Den største af de kurdiske grupper, der forsvarer byen imod de langt bedre udrustede militante jihadister fra Islamisk Stat, bekræfter, at de har modtaget ”en større mængde våben og ammunition”, men går ikke i detaljer om, hvad nedkastningerne mere specifikt har indeholdt.

Amerikanerne siger, at der er tale om lette våben, ammunition og medicin, og derfor ikke om de tunge våben, som de kurdiske militssoldater i Kobani i længere tid har anmodet om. Ifølge flere anonyme kilder er der først og fremmest tale om Kalachnikov AK-47 angrebsrifler, granater og RPG’er (panserbrydende granater med tilhørende raketstyr), som kommer fra det kurdiske område i Nord-irak.

Flyet, der har kastet forsyningerne ned, og våbnene kommer altså ikke fra baser i Tyrkiet, og det er ikke sket med de tyrkiske myndigheders godkendelse, siger det tyrkiske udenrigsministerium. USA siger dog, at Tyrkiet på forhånd var ”informeret” om nedkastningerne, men at flyene kom fra baser i Irak og ikke brugte tyrkisk luftrum.

Redur Xelil, talsmand for YPG en af de vigtigste kurdiske grupper i Kobani, siger, at de forsyninger, der nu er kastet ned klart vil være en hjælp – ikke mindst for de kurdiske forsvarers moral, men forsyningerne er langt fra nok til for alvor at vende krigslykken.

Selvom Tyrkiet fortsat afviser at sende våben, ammunition og andre forsyninger ind fra Tyrkiet til den belejrede by Kobani, som kun ligger et par kilometer på den anden side af grænsehegnet, hvilket har bragt Tyrkiet i international modvind, så er der dog alligevel tegn på en lillebitte opblødning i den tyrkiske holdning.

I de seneste dage har koalitionens intensiverede bombardementer af Islamisk Stats positioner i og omkring Kobani gjort det muligt for kurderne i byen at trænge de brutale jihadister tilbage på flere fronter, så de kurdiske forsvarer af byen nu kontrollerer et større område end i flere uger. USA's Centralkommando siger, at Islamisk Stat-positioner i området omkring Kobani alene i de sidste dage har været mål for 135 af koalitionens luftbombardementer.

At kurderne nu har kontrollen med et større sammenhængende område af Kobani har gjort nedkastningerne af våben fra luften muligt.

Nedkastningerne foregik med faldskærm fra tre C-130 Hercules-transportfly, der flyver i en vis højde. Derfor skal man være heldige, hvis nedkastningerne rammer målområdet helt præcist, fordi forsyningerne ofte drifter en smule, mens de hænger i faldskærmen.

Men at nedkastningerne tilsyneladende er lykkedes viser, at kurderne nu sidder på et tilstrækkelig stort område til at det kan lade sig gøre at levere forsyninger fra luften uden at risikere, at de falder i Islamisk Stats hænder. Nedkastningerne og de seneste dages mere succesfulde luftbombardementer antyder også, at kurderne i Kobani nu er i stand til at kommunikere ”real time” med koalitionens luftstyrker, og dirigere både nedkastningerne af forsyninger og til en vis grad også luftbombardementerne. Det antyder en af mine kurdiske kilder i området, som dog ikke vil citeres for det.

For ganske kort tid siden meddelte de internationale nyhedsbureauer, at Tyrkiet har tilladt kurdiske Peshmerga’er (bevæbnede militsfolk) fra Irak at krydse grænsen, så de kan komme deres betrængte syrisk-kurdiske fæller i Kobani til hjælp. Det er naturligvis langtfra nok, men det er i det mindste en ændring i Tyrkiets hidtidige totale afvisning af hjælp til de syrisk-kurdiske forsvarer, der kæmper imod Islamisk Stat.

Den tyrkiske udenrigsminister, Mevlüt Cavusoglu, indrømmer, at Tyrkiet er begyndt at hjælpe irakiske kurdere med at krydse landets grænser til Syrien, så de kan hjælpe til i kampen mod Islamisk Stat.

”Vi hjælper peshmerga-styrker til at krydse grænsen ind til Kobani”, siger ministeren på et pressemøde i den tyrkiske hovedstad, Ankara. ”Vi ønsker ikke at se Kobani falde”, siger han uden at give nærmere oplysninger om, hvordan troppeforstærkningen foregår.

Tyrkiet afviser fortsat at sende våben ind over sin grænse til kurderne, og vil heller ikke lade flygtede syrisk-kurdiske mænd, der har bragt deres familier i sikkerhed i Tyrkiet, tilbage ind over grænsen igen, så de kan tage del i forsvaret af Kobani.

Det ser heller ikke ud til at Tyrkiet har nogen umiddelbare planer om at sætte sine egne militære styrker, der i længere tid har stået opmarcheret i grænseområdet, ind i kampen imod Islamisk Stat. Tyrkiet har hidtil krævet, at USA eller andre koalitionsnationer deltager i landkrigen på Tyrkiets side, samt at krigen også som mål får at vælte den syriske præsident Bashar al-Assads styre.

Den tyrkiske regering anser flere af de bevæbnede kurdiske militsgrupper som ligeså stor en trussel imod Tyrkiets sikkerhed som Islamisk Stat, og er derfor mere end uvillige til at hjælpe dem.

Men Tyrkiets aktive assistance medvirken til at skaffe irakisk-kurdiske forstærkninger til kurderne i Kobani, samt koalitionens nedkastninger af våben og andre forsyninger fra luften er måske en første indikation på en ændring af situationen.