Udland

Sverige jagter russisk ubåd: Husker du da det skete sidst?

- Der er meget deja-vu over det her.

Sådan lyder det fra journalist og Rusland-kender Samuel Rachlin, efter det i weekenden kom frem, at en russisk ubåd muligvis har indtrængt i svensk farvand og nu er i nød. Det samme skete nemlig i oktober 1981, da den russiske ubåd U137 stødste på land ved Karlskrona.

- Det minder fuldstændig om det samme mønster, som vi så for over 30 år siden i den svenske skærgård, hvor svenskerne i lang tid var på jagt efter det, de mente var sovjetiske ubåd. Men de havde ikke endegyldigt bevis, fortæller Samuel Rachlin til TV 2 News og fortsætter:

- Indtil en af dem strandede på en af de svenske skærgårds-øer ud for Karlskrona. Så havde man syn for sagen, som man havde haft mistanke om i årevis.

Dengang blev ubåden til sidst trukket fri fra øen, bugserede ud på internationalt farvand og sejlet hjem til Rusland. Men det var det ikke et isoleret eksempel. Sovjet kridtede ofte sit territorium af ved at demonstrere den sovjetiske magt og kunnen. Også langt ud over landets grænser. 

- Og det er åbenbart det, vi er i gang med at opleve igen i dag. De seneste år har vi set tilsvarende mønstre. Også i luften og ved dansk luftterritorium, hvor russiske militærfly har været så tæt på, at dansk militær har været nødt til at få fly på vingerne og afvise de russiske fly, siger Samuel Rachlin.

Han er ikke i tvivl om, at hvis det viser sig, at det er en russisk ubåd, der befinder sig i det svenske farvand, at det er en magtdemonstration af den russiske præsident, Vladimir Putin, der er til grund for det.

- Det er en måde at vise, at man har evnen og viljen til at spille med musklerne. På samme måde som når Putin selv spiller med musklerne, når han viser sig til lands, på en hest eller nogle gange i luften og på den måde viser, at han har nærmest overnaturlige evner i forhold til andre statsministre, siger Samuel Rachlin. 

Indtil videre har det russiske forsvarsministerium angiveligt benægtet, at en russisk ubåd skulle være i nød i svensk farvand. Og det er helt klassisk ifølge Samuel Rachlin.

- Hvis der endnu engang er en russisk ubåd i skærgården, så vil mønsteret være, at man benægter det. Så vil man komme med en løgn. Og hvis det bliver opdaget, så vi man til sidst sige, at det var en fejltagelse, siger Samuel Rachlin og fortsætter:

- Man vil finde et påskud eller en undvigelsesmanøvre og sige, at det var en maskinfejl eller noget teknisk. Man vil aldrig indrømme, at det var noget bevidst. 

Øverst i artiklen kan du se videoklip fra dengang U137 stødte på grund ved Karlskrona.