Udland

Svensk forsvar offentliggør billede fra ubådsjagt

Sveriges Försvarsmakten holder søndag pressemøde, hvor de opdaterer på situationen omkring den ’fremmede undervandsaktivitet’, der har været i den svenske skærgård.

Försvarsmakten vurderer stadig, at de informationer de har fået angående den fremmede undervandsaktivitet er yderst troværdige.

Derfor fortsætter operationen for at finde ud af, hvem og hvad der har været inde i svensk farvand. Men at noget har været der er helt sikkert, siger Anders Grenstad, stedfortrædende chef for det svenske forsvars operative kommando. Dog flyttes fokusområdet lidt mod syd.

Försvarsmakten har fået flere oplysninger, der peger på, at det er der, de skal koncentrere sig om. Ifølge stedfortrædende chef for det svenske forsvars operative kommando Anders Grenstad, er den formodede russiske ubåd blev set så sent som søndag klokken 10.15 i Stockholms midterste skærgård.

Grenstad gør det dog meget klart, at han ikke endegyldigt vil bekræfte, at der er tale om en ubåd – heller ikke at den nødvendigvis er russisk.

- Det kan være en ubåd, en mindre ubåd eller dykkere i et mindre fartøj, siger Grenstad.

Försvarsmakten afslører også på pressemødet, at de vil offentliggøre et billede af ’undervandsaktiviteten’, som de fastholder at kalde det.

Billedet bliver fremvist på pressemødet i Stockholm. Her ses, ifølge Svenska Dagbladet, hvide krusninger på vandoverfladen. Samtidig fortæller Anders Grenstad, at efter billedet er taget, forsvinder fartøjet igen.

På spørgsmålet om, hvad det er for et fartøj, man ser på billedet, svarer Anders Grenstad kryptisk:

- Det må I selv vurdere.

Han er samtidig meget påpasselig med at sige noget om, at der skulle være tale om et russisk fartøj.

- Vi kan på ingen måde bekræfte, at fartøjet er russisk, siger Grenstad.

Kl. 19.45 er orlogskaptajn Johannes Riber Nordby fra Forsvarsakademiet på TV 2 NEWS. Herefter vil han svare på spørgsmål fra jer her på siden.

Du kan allerede nu sende ham dit spørgsmål.

Ubådskrænkelser i Sverige

 • Det svenske forsvar satte fredag aften mange ressourcer ind til lands, til vands og i luften efter rapporter om, at der er "undervandsaktivitet" i skærgården uden for Stockholm.
 • Ubådskrænkelser af svensk territorialfarvand er indtruffet ved gentagne lejligheder under Den Kolde Krig.
 • Da en sovjetisk ubåd i 1980 blev opdaget ved Utö, der er en af de store øer i Stockholms skærgård, blev det den egentlige begyndelse på den såkaldte ubådskrise.
 • 28. oktober 1981 gik en sovjetisk ubåd U137 på grund uden for Karlskrona - en begivenhed, der gav genlyd i hele verden.
 • I oktober 1982 indledte man en ubådsjagt i Hårsfjärd i og omkring et marinebaseområde i Hårsfjärd i den sydlige del af Stockholms skærgård. Den varede et par uger og var intensiv, men nyttesløs.
 • I maj 1983 var der ubådsjagt i Sundsvall.
 • I august 1983 var der mistanke om ubåd i ved Karlskrona.
 • I februar 1984 var der mistanke om ubåd samt fremmede dykkere i karlskronaområdet.
 • I juni 1988 sprængte søværnet 22 dykbomber mod en mistænkt ubåd ved Hävringe.
 • I efteråret 1992 blev en mistænkt ubåd angrebet med torpedoer, som i stedet var tæt på at sænke den svenske korvet, som affyrede dem.
 • Der bliver i årene gjort i hundredvis af observationer, og mange klassificeres som krænkelser. Hændelserne ebbede ud i midten af 1990'erne efter Den Kolde Krigs afslutning.

/ritzau/