Udland

Rusland afviser: Ingen ubåde befinder sig i nød

Ruslands forsvarsministerium afviser nu, at en russisk ubåd eller et andet fartøj skulle befinde sig i nød i svensk farvand. 

- Ingen russiske krigsfartøjer var eller er i nød, oplyser det russiske forsvarsministerium angiveligt i en erklæring offentliggjort på sin hjemmeside.

Det svenske forsvar har siden fredag ellers eftersøgt det, der formodes at være en russisk ubåd i det svenske farvand nær hovedstaden Stockholm.

Ifølge Svenska Dagbladet har svenskerne opsnappet et nødsignal, som ubåden skulle have sendt hjem til Rusland. 

Men ifølge det russiske forsvarsministerium opholder den russiske flåde med alle dens fartøjer sig i de farvande, som den må.

- Ubåde fra den russiske flåde, samt skibe, udfører opgaver i de havområder, som er i overensstemmelse med planen, skriver de videre i meddelelsen og henviser selv til de historier, som udenlandske medier har skrevet om, at svensk militær leder efter en russisk, forulykket ubåd i deres farvand ved skærgården.

Den svenske forsker i russisk militærstrategi, Tomas Ries, har tidligere søndag udtalt til Dagens Nyheter, at han er overbevist om, at ubåden i det svenske farvand er russisk. Men Rusland har ifølge forskeren ingen interesse i eller planer om at hjælpe ubåden væk fra svensk farvand. I stedet vil landet sikre sig, at ingen nogensinde finder frem til den for at sikre den teknologi, som landet sidder på.

- Russernes vigtigste mål er at sikre, at ingen finder ubåden. Det betyder, at Rusland efterlader besætningen til at dø, hvis de ikke selv kan slippe væk fra ubåden på egen hånd og komme i land, siger han.