Udland

Ekspert: Svenskerne tør ikke angribe russisk ubåd

Svenske soldater leder i øjeblikket med lys og lygte efter en formodet ubåd i den stockholmske skærgård. 

Flere svenske medier, blandt andet Svenska Dagbladet, mener at vide, at der er tale om en russisk ubåd. Det er baseret på, at der ifølge dem, har været et nødsignal fra en sender i den svenske skærgård. Signalet blev modtaget på en sender i russiske Kaliningrad. 

Men orlogskaptajn Johannes Riber Nordby fra Forsvarsakademiet frygter ikke, at en konflikt er under opsejling. Her kan du se, hvad orlogskaptajnen svarede til de mange spørgsmål, der kom fra tv2.dks brugere.

René: Hvis svenskerne ender med at opbringe en russisk ubåd, hvor aggressivt vil man så gå til værks med at få tilbageholdt mandskabet? Betragter man dem som fjender, som potentielt vil gøre modstand?

Johannes Riber Nordby: Det er et godt spørgsmål. Man vil ikke opbringe båden. Ser vi tilbage til 1981 med den grundstødte ubåd, gik svenskerne aldrig ombord. Det vil være en PR-sejr i sig selv blot at få den i overfladen. Herefter vil der sikkert være en masse diplomatisk forhandling, som vil ende med, at ubåden forlov til at sejle - eller bliver hentet, hvis den er i stykker.

Lars Petersen: Kan det her udvikle sig til en decideret væbnet konflikt de to lande i mellem? Kan man vitterligt være sikker på det var en ubåd? Sætter man virkelig så meget i gang, fordi et øjenvidne har set noget?

Johannes Riber Nordby: Hej Lars. En konflikt, nej. Der kan sagtens være mere information end øjenvidner. Det fortæller det svenske forsvar måske ikke om. For eksempel har svenskerne i nogle af deres skærgårde hydrofoner, altså lytteposter på havbunden. Hvor de er, og hvor gode de er, er meget hemmelige.

Qwall: Har hørt nogen rygter om, at man vil angribe, hvis man finder dem? Kan dette have sin ret, eller går man den diplomatiske vej?

Johannes Riber Nordby: Hej Qwall: Hmm man kan angribe på to måder. med topedoer eller dybdebomber. Jeg tror ikke man vil sænke den hvis man fandt den, men derimod skræmme den med dybdebomber enter til at komme i overfladen eller til at flytte.

André S: Hvad ville der muligvis ske, hvis denne ubåd bliver fundet, og man finder frem til den tilhører Rusland? Altså hvad for nogen konsekvenser?

Johannes Riber Nordby: Hej Andre. Den vil få lov til at returnere til Rusland, men først efter en masse diplomatisk "ballade"

Jacob: Hvordan står Sverige i forhold til, hvis ubådssagen udvikler sig? Nu da de ikke er medlem af NATO. Vil de vestlige lande tage dem i forsvar, politisk / militært?

Johannes Riber Nordby: Hej Jacob: Sverige er neutrale. Så det umiddelbart vil jo være nej. NATO hjælper ikke. Det tror jeg faktisk heller ikke, Sverige er interesseret i  - medmindre der var tale om åben krig. Sverige betragter deres neutralitet som "hellig" og det går begge veje.

Sohrab Sedighi: Hvis nu Rusland har denne her ubåd, og har fundet ud af ligegyldige ting, kan det så være at svenskerne, efter de har fundet ubåden og fået den til land, at de vil gå ombord og tjekke hele båden ud? Altså både teknologien og de info som båden har fået?

Johannes Riber Nordby: Hej Sohrab. Nej, jeg tror slet ikke, svenskerne vil gå ombord. Det vil være at provokere russerne for meget.

Michael: Du skriver, svenskerne eventuelt vil bruge dybdebomber eller lignende. Men tør man overhovedet sådan noget mod et russisk fartøj? Og hvad kunne de værste konsekvenser blive?

Johannes Riber Nordby: Hej Michael. Pointen med dybdebomber er, at det er rigtig svært at sænke en moderne ubåd med sådan en. Den skal nærmest lægge sig i tårnet på ubåden. Og så kan man indstille den således, at den springer på den "forkerte" dybde, således at ubåden ikke ødelægges.

Johannes Riber Nordby anser det altså som meget urealistisk, at svenskerne vil gå drastisk til værks for at få fingrene i ubåden.

Hvis det overhovedet er en ubåd, og hvis den overhovedet er russisk.

Det svenske Försvarsmakten har ikke bekræftet, at der er tale om en ubåd. Russerne selv nægter at have ubåde i svensk farvand.

Ubådskrænkelser i Sverige

 • Det svenske forsvar satte fredag aften mange ressourcer ind til lands, til vands og i luften efter rapporter om, at der er "undervandsaktivitet" i skærgården uden for Stockholm.
 • Ubådskrænkelser af svensk territorialfarvand er indtruffet ved gentagne lejligheder under Den Kolde Krig.
 • Da en sovjetisk ubåd i 1980 blev opdaget ved Utö, der er en af de store øer i Stockholms skærgård, blev det den egentlige begyndelse på den såkaldte ubådskrise.
 • 28. oktober 1981 gik en sovjetisk ubåd U137 på grund uden for Karlskrona - en begivenhed, der gav genlyd i hele verden.
 • I oktober 1982 indledte man en ubådsjagt i Hårsfjärd i og omkring et marinebaseområde i Hårsfjärd i den sydlige del af Stockholms skærgård. Den varede et par uger og var intensiv, men nyttesløs.
 • I maj 1983 var der ubådsjagt i Sundsvall.
 • I august 1983 var der mistanke om ubåd i ved Karlskrona.
 • I februar 1984 var der mistanke om ubåd samt fremmede dykkere i karlskronaområdet.
 • I juni 1988 sprængte søværnet 22 dykbomber mod en mistænkt ubåd ved Hävringe.
 • I efteråret 1992 blev en mistænkt ubåd angrebet med torpedoer, som i stedet var tæt på at sænke den svenske korvet, som affyrede dem.
 • Der bliver i årene gjort i hundredvis af observationer, og mange klassificeres som krænkelser. Hændelserne ebbede ud i midten af 1990'erne efter Den Kolde Krigs afslutning.

/ritzau/