Udland

Ekspert: Rusland kan efterlade besætningen til at dø

Rusland har ingen planer om at hjælpe den muligvis beskadigede ubåd, der mistænkes for at befinde sig i svensk farvand lige nu. I stedet vil landet sikre sig, at ingen nogensinde finder frem til den for at skjule den teknologi, landet sidder på. Det fortæller svenske Tomas Ries, der forsker i russisk militærstrategi og underviser på Försvarshögskolen til Dagens Nyheter.  

- Russernes vigtigste mål er at sikre, at ingen finder ubåden. Det betyder, at Rusland efterlader besætningen til at dø, hvis de ikke selv kan slippe væk fra ubåden på egen hånd og komme i land, siger han.

Det svenske forsvar har siden fredag eftersøgt det, der formodes at være en russisk ubåd i det svenske farvand nær hovedstaden Stockholm.

Ifølge Svenska Dagbladet har svenskerne opsnappet et nødsignal, som ubåden sendte hjem til Rusland. Men det er usandsynligt, at russerne vil komme ubåden til hjælp, mener Tomas Ries.

- Det vil være alt for risikabelt, siger han.

Ifølge de seneste signal-efterretningsoplysninger, som Svenska Dagbladet er kommet i besiddelse af, tyder det på, at ubåden er en russisk mini-ubåd. Den russiske Østersøflåde har netop adgang til mini-ubåde, der kan være så korte som seks meter og kun have en til tre besætningsmedlemmer om bord. Normalt transporteres den slags mini-ubåde rundt af et 'moderskib', forklarer Tomas Ries.

- De ubåde kan være væk i et par timer eller et par dage, før de skal vende tilbage til skibet. Under Den Kolde Krig havde skibene huller, så ubådene kunne sejle ind og ud under vandet. Nogle ubåde havde også larvefødder, så de kunne krybe langs havbunden, siger Tomas Ries.

Hvis ubåden er en mini-ubåd, er der dermed mindre luft tilgængeligt for besætningsmedlemmerne, som kan være fanget på bunden af det svenske farvand. Men det er endnu ikke til at sige noget om, hvor længe de vil kunne overleve, hvis ubåden er beskadiget. 

- Det afhænger af, hvilken form for skade og hvilken slags ubåd, det er. Hvis det er en rimelig stor ubåd, kan den blive liggende et stykke tid, men hvis det er en lille ubåd, er der mindre luft og strøm, siger Tomas Ries.

Heller ikke den danske orlogskaptajn ved Forsvarsakademiet Johannes Riber Nordby tror, at Rusland vil komme ubåden til hjælp. 

- Man kan ikke forestille sig, at russerne kommer ind og lister ubåden væk med en slæbebåd. Det er umuligt, siger han til tv2.dk og fortsætter:

- Det, besætningen vil gøre nu, er, at gemme sig langt nede og håbe på, at man enten kan udbedre skaderne eller drive ud med strømmen på en måde. Men man vil gemme sig dernede så længe som overhovedet muligt - først i det øjeblik, hvor besætningens liv står på spil, kan man forestille sig, at man går op til overfladen.