Udland

Astrofysiker: Derfor er kometen tæt på Mars helt særlig

Det er en sjælden begivenhed, når kometen Siding Spring søndag aften flyver tæt forbi vores naboplanet Mars med omkring 200.000 kilometer i timen. Det forklarer astrofysiker Michael Linden-Vørnle.

- Det er en komet, som er helt jomfruelig. Den kommer fra de ydre dele af vores solsystem. Den har aldrig tidligere været inde tæt på Solen og blevet varmet op. Derfor har den ikke været forstyrret af Solen, siden dengang for cirka 4,6 milliarder år siden, hvor vores solsystem blev dannet, forklarer Michael Linden-Vørnle.

Kometen kommer så tæt på den røde planet, at Mars' atmosfære ventes at blive op mod 30 grader varmere under passagen.

Der vil være blot 132.000 kilometer mellem de to himmellegemer under stævnemødets hedeste del - eller blot en tredjedel af afstanden mellem Jorden og Månen. Det er i astronomisk målestok ikke mere end en hårsbrede.

Nasa og andre rumforskere vil bruge lejligheden til at studere kometen og den effekt, den har på Mars, nøje.

- Det er kun forholdsvis få kometer, vi har haft lejlighed til at studere rigtig tæt på, siger Michael Linden-Vørnle.

Nasa har tidligere frygtet, at kometen ville ramme Mars. Tilbage i 2013 vurderede det amerikanske rumagentur, at der var en risiko på 1:2000 for, at en direkte kollision ville kunne opstå. Nasa forsikrer dog, at en kollision er udelukket.