Udland

Mystisk rumskib landet: Hvad har det lavet i rummet i to år?

På overfladen ser X-37B helt normal ud. Det er en ubemandet miniatureudgave af de berømte rumfærger, som NASA i årtier brugte til sine rummissionen. Men her stopper det normale.

For det rumskib, der natten til lørdag landede på en flyvestation i det sydlige Californien, har nemlig været ude på en to år lang og tophemmelig mission. Og det er ikke det normale rumagentur NASA, der står bag, men derimod det amerikanske luftvåben. Det har sat gang i spekulationerne. 

Det har også bidraget til mystikken, at det personale, der tog imod det lille fly, var iført lufttætte sikkerhedsdragter. For hvorfor skulle det nu være nødvendigt?

Myndighederne har været meget sparsomme med oplysninger, ud over at sige at den lange rejse bliver brugt til at teste teknologierne bag genbrugelige rumfartøjer. Et så ukonkret svar giver fri leg til konspirationsteoretikerne. De spekulerer i, at US Air Force bruger rumskibet til at udføre spionage. At det bliver brugt til at overvåge det kinesiske rumprogram. Eller at X-37B kan bruges til at overtage kontrollen med andre landes satellitter. 

Ingen af disse teorier er dog på nogen måde bevist.

Eksperter siger derimod, at det er mest sandsynligt, at virkeligheden forholder sig som US Air Force siger: At det hemmelige rumprogram bliver brugt til at afprøve teknologien i de genbrugelige fartøjer. Når ”rigtige” rummission bliver iværksat, koster det svimlende milliardbeløb, så det er vigtigt at teknologien er gennemtestet, inden den skal stå sin prøve i fuld størrelse og med mennesker ombord.

Men når man er villig til at bruge 674 dage i kredsløb på at gennemføre missionen, må der være tale om virkeligt vigtige forsøg. Derfor fortsætter spekulationerne på internettet blandt folk, der ikke vil stille sig tilfreds med den ”kedelige” forklaring, og i stedet føler sig overbevist om, at der er mere stjernekrigsagtige scenarier i gang.