Tantholdt: Koalitionen bør kunne tilintetgøre erobrede fly

Islamisk Stat har erobret tre kampfly fra præsident Assads militær, og de befinder sig angiveligt på en IS-kontrolleret flyplads nær byen Aleppo.

- Det er formentlig tale om MIG 21 og MIG 23 jagerfly, som Islamisk Stat tidligere har erobret fra den syriske hær, siger TV 2-korrespondent Rasmus Tantholdt og fortsætter:

- Islamisk Stat har flere irakisk uddannede piloter, der kæmpede i den irakiske hær under Saddam Hussein, og som nu har tilsluttet sig det sunnimuslimske islamiske oprør.

- De piloter kan enten fungere som trænere for andre, eller de kan flyve jagerflyene selv.

Vidner beretter ifølge BBC, at flyene har været på vingerne ved storbyen Aleppo i det nordlige Syrien.

Rasmus Tantholdt mener dog ikke, at de tre kampfly i Islamisk Stats besiddelse bør være den helt store trussel.

- Vi ved ikke om jagerflyene har ammunition, så det er svært at sige, hvor stor en trussel de udgør. Det kan dog næppe blive særlig svært for koalitionen at tilintetgøre dem, hvis de letter med bomber, og det må også være muligt at lokalisere dem på jorden, siger han.

- Man ved hvilken base nær Aleppo, hvor flyene letter fra og holder til. Det er militærlufthavnen al-Jarrah øst for byen, som Islamisk Stat har erobret. 

Hør også Forsvarsakademiets Major og analytiker Michael Jensens vurdering af sagen i klippet ovenfor.

Hvad er IS

* IS er forkortelsen for Islamiske Stat.

* Sunnimuslimske IS var tidligere en del af terrornetværket al-Qaeda i Irak.

* Al-Qaeda har erklæret, at IS ikke er en del af al-Qaeda, der beskylder gruppen for at bruge for meget vold og for at være "frafalden" eller "hedninge".

* IS ledes af Abu Bakr al-Baghdadi.

* Gruppen kæmper for at oprette en sunnimuslimsk stat efter de fundamentalistiske IS-forskrifter i en del af Irak og Syrien.

* IS kæmper også i den syriske borgerkrig.

* Jessica Lewis fra tænketanken Institute for the Study of War i Washington mener, at IS er noget andet end en terrortrussel.

* - Dette er en konventionel militær fjende, som kæmper for en stat, der indebærer ødelæggelsen af Irak og Syrien, som vi kender dem. Det er ikke blot en terrortrussel, siger hun til Reuters.

Kilder: Reuters, AFP, dpa