Udland

Mørklagt ubådsjagt i svensk skærgård i nat

Det svenske nyhedsbureau TT oplyste fredag, at det svenske forsvar har fået oplysninger om "fremmed undervandsaktivitet" i Stockholms skærgård af det, de betegner som en pålidelig kilde .

Ifølge Svenska Dagbladet var det en privatperson, der indrapporterede den mistænkelige aktivitet i den sydlige del af Kanholmsfjärden.

Det har ført til en operation med fly, helikopter, et større antal både og krigsskibe samt hjemmeværnspersonnel i området, som er stærkt trafikeret. Den omfattende militære indsats har stået på hele natten, og:

- Det kommer til at fortsætte, indtil vi synes, at vi er færdige. Vi forsøger nu at verificere de oplysninger, vi fik i går, som vi mener kommer fra en troværdig kilde, for at se om der findes substans i dem eller ej, siger Jesper Tengroth, pressemedarbejder i det svenske forsvar, ifølge nyhedsbureauet TT.

Også forsvarsminister Peter Hultqvist kommenterer ifølge Ritzau sagen:

- Jeg vil have mere åbenhed om krænkelser og lignende hændelser. I Finland informerer man direkte om krænkelser, og det er et af de lande, vi nu ser på i regeringen, siger han.

Det vides endnu ikke om et bestemt land står bag ubådsaktiviteten - og i så fald hvilket. Men sagen skaber minder om episoder under Den Kolde Krig, hvor der gentagne gange skete "fremmede ubådskrænkelser" af svensk farvand.

- Der vil være mere information senere på dagen og en pressekonference i eftermiddag, siger Lena Parkvall fra det svenske forsvars kommunikationsafdeling lørdag morgen til Dagens Nyheter.

Forsvaret afholdt også en pressekonference fredag klokken 18.20, hvor det blev oplyst, at mere end 200 personer deltager i operationen.

- Vi tager det meget alvorligt, og derfor har vi startet denne operation, fortalte den øverstbefalende og operationsleder Jonas Wikström ifølge Aftonbladet.

Han ville af hensyn til sikkerheden ikke gå i detaljer omkring, hvor eftersøgningen foregår.

Således har forsvaret endnu ikke svaret direkte på, hvorvidt der er mistanke om at andre lande er involveret.

Ubådskrænkelser i Sverige

 • Det svenske forsvar satte fredag aften mange ressourcer ind til lands, til vands og i luften efter rapporter om, at der er "undervandsaktivitet" i skærgården uden for Stockholm.
 • Ubådskrænkelser af svensk territorialfarvand er indtruffet ved gentagne lejligheder under Den Kolde Krig.
 • Da en sovjetisk ubåd i 1980 blev opdaget ved Utö, der er en af de store øer i Stockholms skærgård, blev det den egentlige begyndelse på den såkaldte ubådskrise.
 • 28. oktober 1981 gik en sovjetisk ubåd U137 på grund uden for Karlskrona - en begivenhed, der gav genlyd i hele verden.
 • I oktober 1982 indledte man en ubådsjagt i Hårsfjärd i og omkring et marinebaseområde i Hårsfjärd i den sydlige del af Stockholms skærgård. Den varede et par uger og var intensiv, men nyttesløs.
 • I maj 1983 var der ubådsjagt i Sundsvall.
 • I august 1983 var der mistanke om ubåd i ved Karlskrona.
 • I februar 1984 var der mistanke om ubåd samt fremmede dykkere i karlskronaområdet.
 • I juni 1988 sprængte søværnet 22 dykbomber mod en mistænkt ubåd ved Hävringe.
 • I efteråret 1992 blev en mistænkt ubåd angrebet med torpedoer, som i stedet var tæt på at sænke den svenske korvet, som affyrede dem.
 • Der bliver i årene gjort i hundredvis af observationer, og mange klassificeres som krænkelser. Hændelserne ebbede ud i midten af 1990'erne efter Den Kolde Krigs afslutning.

/ritzau/