Udland

Amerikansk kommentator til TV 2: Tyrkiet i blodigt dobbeltspil om Kobani

Tyrkiets passivitet ved Kobani, hvor en kurdisk styrke i fire uger har kæmpet for at holde Islamisk Stat ude, har ført til international kritik. Situationen er blandt andet blevet sammenlignet med det, der skete i Srebrenica i Bosnien i 1995, da 8000 bosniske mænd blev henrettet, mens en FN-styrke nøjedes med at se på.

Et medlem af den konservative amerikanske tænketank American Enterprise Institute, AEI, Michael Rubin, har en anden analogi. Han siger i en samtale med TV 2, at Kobani er som Warszawa i 1944, da den sovjetiske hær så passivt til, mens nazi-Tysklands styrker nedkæmpede de polske frihedskæmpere.

Han anklager Tyrkiet for at føre et dobbeltspil og sammenligner landet med Pakistan. I begge lande foregiver man at være imod henholdsvis Islamisk Stat og Teleban, men hjælper organisationerne i det skjulte.

Rubin har fulgt situationen i Syrien, Irak og Tyrkiet gennem flere år, hvor han ved selvsyn har fulgt med i udviklingen. Under en rejse til den kurdiske del af Syrien i januar mødtes han med TV 2’s reporter Lars Toft Rasmussen, der nu har talt med Rubin igen via en satellitforbindelse fra Washington.

Se interviewet med Michael Rubin i videoen øverst i artiklen.

Michael Rubin

Tilknyttet tænketanken American Enterprise Institute.

Underviser amerikanske officerer forud for udsendelse til Irak, den Persiske Golf og Afghanistan.

Fhv. redaktør af Middle East Quarterly.

Fhv. rådgiver om Iran og Irak ved det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon.

Har undervist ved en række universiteter, bl.a. i den kurdiske del af Irak.

Uddannet fra Yale University.

Født 1971.