Udland

Sandt eller falsk? De vildeste rygter om Nordkorea

 Ukendt

Fordi diktatoren Kim Jong-Un ikke har vist sig offentligt i over en måned, flyder internettet og medierne i disse dage over med historier om Nordkorea. Som altid skal de tages med et gran salt, fordi det er så svært at kontrollere historier fra det lukkede land.

Derfor bliver der igen og igen skrevet historier om Nordkorea, er der baseret på løse rygter og direkte usandheder.

Petter Ettrup, journalist på TV 2's udlandsredaktion, har som en af få danskere besøgt Nordkorea og følger udviklingen i landet tæt. Her forklarer han, hvad der er sandt og falsk i den enorme rygtestrøm.

1. Nordkorea siger, at Kim Jong-Il var verdens bedste golfspiller – FALSK

- Det er et af de mest hårdnakkede rygter om Nordkorea, og det er blevet gengivet i et utal af medier verden over. Historien er angiveligt, at han skulle have gået en par-72 golfbane på 34 slag og undervejs lavede han fem hole-in-ones. Flere steder fremgår det endda, at det var første gang, han nogensinde spillede. Men det er ikke umiddelbart muligt at finde en eneste nordkoreansk kilde, der fortæller denne historie. Derfor er det uvist, hvor den stammer fra, og alt tyder på, at det er et usandt rygte, der bliver gentaget igen og igen i internationale medier. Også i de danske.

Kim Jong-Uns ekskæreste Hyon Song-wol - der altså IKKE er død

2. Kim Jong-Un fik sin ekskæreste henrettet - FALSK

- En række medier fortalte sidste år, at den unge diktator Kim Jong-Un havde fået sin tidligere kæreste, en berømte sangerinde i hjemlandet, henrettet. Årsagen var angiveligt, at hun skulle have solgt nøgenvideoer af sig selv – og at hun var i besiddelse af en bibel. Sex, kristendom og Nordkorea er et sikkert hit på en hver nyhedshjemmeside. Men det viste sig bare, at historien ikke havde noget på sig. Den stammede fra en sydkoreansk avis, der har ry for at skrive mange historier om Nordkorea baseret på endog meget tyndt kildegrundlag. Herfra blev den spredt til en række udenlandske medier. Men historien blev i den grad modbevist, da Hyon Song-wol i maj måned i år holdt en tale i fuld offentlighed i Nordkoreas hovedstad. Lyslevende, viste det sig.

3. Kim Jong-Il blev født under en dobbelt regnbue på toppen af et bjerg – SANDT

- Historien er sand. Det er i hvert fald sandt, at nordkoreanerne SIGER, at den er sand. I den officielle biografi, som jeg havde fornøjelsen af at tage med hjem fra landet, fremgår det ganske rigtigt, at han blev født på toppen af det for nordkoreanerne hellige bjerg Paektu, mens hans far herfra ledede kampen mod den japanske besættelsesmagt. OM det så rent faktisk passer, er noget mere tvivlsomt. I hvert fald viser russiske arkiver, at Kim Jong-Il i virkeligheden blev født i Rusland, mens hans forældre var i eksil i en militærlejr på den russiske side af grænsen. Men historien om bjerget passer meget bedre ind i mytologien om "Den Kære Leder".

4. Da Kim Jong-Il ville stoppe med at ryge, forbød han rygning i hele landet – FALSK

- Endnu et af de vedholdende rygter som ikke kan underbygges. Blandt andre Daily Telegraph har skrevet, at den afdøde diktator indførte et rygeforbud, fordi han selv ønskede at holde op. Men: Rygning er en nationalsport i Nordkorea, nøjagtig som i Kina, så det er mere end svært at forestille sig, at sådan et forbud skulle have eksisteret. Til gengæld skulle det være sandt, at Kim Jong-Il forbød andre at ryge i hans nærvær, fordi han selv var holdt op. Men hele landet har aldrig været underlagt et forbud.

5. Kim Jong-Il slog hånden af sin søn, fordi han tog i Disneyland – SANDT

- Så vidt vides fik Kim Jong-Il tre sønner. Det er den yngste, Kim Jong-Un, der nu sidder på magten. Den ældste søn Kim Jong Nam var angiveligt udset til at overtage familiedynastiet, men han blev betragtet som utilregnelig. Blandt andet blev han i 2001 udvist af Japan efter at have forsøgt at rejse ind i landet på et falsk pas for at besøge Disneyland. Det, og hans store forbrug af spiritus og kvinder, er blevet nævnt som hovedårsagerne til, at han blev forbigået i arvefølgen. I dag lever han i eksil og er en åbenmundet kritiker af sin families regime.

Kim Jong-Un og hans nu afdøde onkel - der altså IKKE blev spist af hunde

6. Kim Jong-Un fodrede sin onkel til glubske hunde – FALSK

- Rygtet lyder, at onklen efter sin henrettelse blev ædt op af 120 hunde. Det blev spredt via Singapore-avisen The Strait Times, men i virkeligheden stammer historien fra en kinesisk satiriker. Altså: Det var en vittighed og dermed grebet ud af den blå luft. Men alligevel nåede en lang række anerkendte medier at bringe historien, inden forløbet om rygtet blev offentligt kendt.

7. Kim Jong-Il elskede dansk svinekød - SANDT

- Den skulle til gengæld være god nok. Hans tidligere kok har i hvert fald skrevet i sine erindringer om livet i det lukkede land, at han ofte fløj verden rundt for at indkøbe delikatesser til den madglade diktator. Han fortæller, at turen blandt andet gik til Danmark for at købe lækkert svinekød.

8. Nordkorea siger, at de kan bevise enhjørningens eksistens - FALSK

- Her er der tale om et klassisk eksempel på dårlig oversættelse – eller måske nærmere mangel på kulturel forståelse. I virkeligheden handlede den oprindelige artikel i de lokale medier ikke, at om selve dyret skulle være blevet fundet i hovedstaden Pyongyang, men derimod den grotte, hvor dyret ifølge den gamle, koreanske myte har levet. I virkeligheden handler det dog udelukkende om at ”bevise”, at Pyongyang er Koreas legitime hovedstad – og altså IKKE Seoul som sydkoreanerne ellers nok vil hævde. Der er intet, der tyder på, at nordkoreanerne går rundt og tror, at der findes eller har fandtes enhjørninge.

Karl Szmolinsky med sin kæmpekanin

9. Nordkorea har forsøgt at avle kæmpekaniner – SANDT

- Og det lykkedes faktisk. I hvert fald købte de nogle af verdens største kaniner af den berømte tyske avler Karl Szmolinsky. Det har han selv fortalte i en række interview. Formålet var at skabe en race af kaniner, der ville kunne give op til 10 kilo kød, der samtidig skulle være en stor delikatesse. Men ifølge den tyske avler valgte de at spise de 12 dyr, han solgte dem, og derfor skulle deres avlsprogram nu være droppet.

Nordkorea klarede sig ikke godt til VM i fodbold. Men det forsøgte styret ikke at skjule for befolkningen.

10. Nordkorea bildte befolkningen ind, at de vandt deres VM-kampe – FALSK

- Også en historie, der gik verden rundt: Nordkorea skulle have klippet deres VM-kampene sammen på en sådan måde, at TV-seerne i landet troede, at landsholdet vandt stort over både USA og Japan.  Beviset var en video af hvordan den falske landskamp blev vist på storskærm i Pyongyang. Men videoen, der ligger på YouTube, er lavet af sydkoreanske komikere, der laver humoriske nyheder, der skulle forestille at være fra Nordkorea. Alverdens medier faldt i med begge ben. Igen.